Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΤΗΝ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΤΙΔΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΞΑΜΕ ΑΚΟΜΗ



















“Διαιτησία”

“Μιλούσε περήφανα, ωστόσο
Κάτω απ’ τα λόγια του διακρινόταν
Κάποιος τόνος απολογητικός
Κι ονειροπόλος ταυτόχρονα. Στο σκάκι
Συχνά ξεχνιόταν. Έχανε τα πιόνια του,
Τον Πύργο, τ’ Άλογα του, τη Βασίλισσα.
Κι αυτός
Έμεινε μόνος να χαμογελάει ακόμη
Πάνω απ’ τ’ άσπρα και μαύρα τετράγωνα. ‘Εξω
Στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, οι φίλαθλοι
Και των δύο παρατάξεων, κραυγάζοντας,
γρονθοκοπούσαν τον Διαιτητή. Διαιτητής
ήμουν εγώ. Κι έτσι,
Με ματωμένο στόμα, γνώρισα (και το ‘πα)
Πως είχα απόλυτα δίκιο.”

Γ. Ρίτσος

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Π.Ε.Ε.Α - ΠΡΙΝ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ- ΒΙΝΙΑΝΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Στις 10 Μαρτίου του 1944 ιδρύεται με πρωτοβουλία του ΕΑΜ στη Βίνιανη της Ευρυτανίας η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού.


















Από αριστερά:
Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, Άγγελος Αγγελόπουλος, Στρατηγός Μανώλης Μάντακας, Γιώργ. Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλεξ. Σβώλος, Ιωακείμ Κοζάνης, Ευρ. Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης.

             

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ - ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ



Στη σειρά «ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ» ο ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. 
Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Δημιουργό της Τέχνης και Παιδαγωγό του Θεάτρου ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ. Ο ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ επιχειρώντας μια τηλεοπτική προσέγγιση του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ πραγματοποιεί την εκπομπή στο Θέατρο Τέχνης με προσκεκλημένους 40 περίπου Ηθοποιούς που βγήκαν από τις τάξεις του, ανάμεσα στο 1940 και στο 1970. 
Μια μεγάλη Θεατρική συνάντηση ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ, ΒΕΡΑ ΖΑΒΙΤΣΙΑΝΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΝΗΣ, ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΜΙΜΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, ΜΑΓΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ, ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ, ΡΕΝΗ ΠΙΤΤΑΚΗ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ, που παρουσιάζουν λεπτομέρειες από τρυφερές στιγμές δημιουργίας με τον δάσκαλό τους, μέσα από το «Υπόγειο των θαυμάτων» και κάτω από τη σοφή και εμπνευσμένη καθοδήγηση του. Τα πνευματικά του τέκνα και ηθοποιοί μεταφέρουν θύμησες και εικόνες από το κλίμα της αγάπης και της θαλπωρής που μετέδωσε ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ.