Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ'



Με δύο διακρίσεις από τον Ιωάννη Πουλόπουλο που κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία κάτω των 12 (στην οποία αγωνίσθηκαν 85 παιδιά) και από την Μυρτώ Μπούζα που κατέλαβε την τρίτη θέση στα κορίτσια στην κατηγορία κάτω των 8 (4η στην κατάταξη στην κατηγορία αυτή όπου αγωνίσθηκαν 21 παιδάκια εκ των οποίων τα 9 κορίτσια) και με πολύ μέτρια κατά τα λοιπά αποτελέσματα για τους υπόλοιπους του Πανιωνίου (πλήν του Βύρωνα Αρναούτογλου που είχε ικανοποιητική παρουσία αφού συγκέντρωσε 4,5 βαθμούς) ολοκληρώθηκε το Σάββατο 29.8.2009 το σκακιστικό τουρνουά.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ..............................................................ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΥΖΑ


Σημειωτέον ότι η Μυρτώ παρόλες τις ελλείψεις της σε σχέση με τους αντιπάλους της αλλά με ισχυρά της όπλα την μεθοδικότητα και την αγωνιστικότητα που την διακρίνουν, από τον Απρίλιο 2009 που ξεκίνησε ουσιαστικά το αγωνιστικό σκάκι, συμμετείχε σε 4 τουρνουά (ΑΙΓΑΛΕΩ, ΣΧΟΛΙΚΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ, ΙΚΑΡΙΑ και ΝΙΚΑΙΑ) και διακρίθηκε σε όλα!

Αναλυτικά αποτελέσματα και στατιστικά θα δείτε στην ανάρτηση με ημερομηνία 30.8.2009


Φανερό είναι όμως ότι οι ατομικές προσπάθειες δεν επαρκούν πλέον όχι για διακρίσεις αλλά ούτε καν για αξιοπρεπείς εμφανίσεις σε παρόμοια τουρνουά, αφού τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν καλά εκπαιδευμένους αντιπάλους προερχόμενοι από συλλόγους που τους προσφέρουν πολλαπλή υποστήριξη, διαρκή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Τα παιδιά μας για την εξέλιξή τους και για τη συνέχιση της παρουσίας τους στον χώρο με αξιώσεις, χρειάζονται την ενεργή υποστήριξη του σκακιστικού τμήματος με την οργάνωση των μαθημάτων (αρχικά και κυρίως) για την νέα χρονιά σε διαφορετικά τμήματα και επίπεδα.
Τα προβλήματα που ενδεχομένως υφίστανται για την διοργάνωσή των μαθημάτων θα πρέπει να τεθούν έγκαιρα και ξεκάθαρα, ώστε και με την βοήθεια των ενδιαφερομένων γονέων να γίνει προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

3o ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΦΩΚΙΚΑ 2009 "ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ"



Μιά καλή ευκαιρία για να συνδυάσετε εκδρομή με αγώνες σκακιού που γίνονται στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Άμφισσας στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009.
Δυνατότητες διαμονής στην Άμφισσα ή σε κοντινά μέρη όπως Δελφοί, Ιτέα, Γαλαξίδι κλπ

Πληροφορίες στην διεύθυνση: http://www.eskachess.gr/
Συμμετοχές και αποτελέσματα: http://www.chess-results.com/tnr24148.aspx?lan=1


ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ. ΣΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2009



Αναλυτικά οι συμμετοχές: εδώ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ'



Δείτε την πιό σύντομη παρτίδα του τουρνουά για παίκτες με ELO>2000 με μάτ σε 7 κινήσεις!



17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ'




Μετά από τον 7ο γύρο:

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ'




Σημαντικές εμπειρίες θα αποκομίσουν όσοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο ισχυρό τουρνουά σκακιού που γίνεται στην Νίκαια από τις 22-29 Αυγούστου 2009 και είναι αφιερωμένο στο μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944).


Το μπλόκο της Κοκκινιάς









Α.ΤΑΣΣΟΣ


Λεπτομέρειες και η προκήρυξη των αγώνων στην διεύθυνση: http://www.fysiolatris.net/


Δείτε τις συμμετοχές στην διεύθυνση: http://chess-results.com/tnr24680.aspx?Ian=1


ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009 (2ο Γκρούπ)



Δείτε την νικητήρια παρτίδα του Κωνσταντίνου Στούμπου από τον 7ο γύρο του παραπάνω τουρνουά, που του έδωσε και το κύπελλο καλύτερης παρτίδας. Περιμένουμε την ανάλυση της παρτίδας του από τον ίδιο ώστε να την δημοσιεύσουμε εδώ.



ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 200 ΜΕΤΡΑ ΑΝΔΡΩΝ

Απολαύστε τον USAIN BOLT και το σπουδαίο παγκόσμιο ρεκόρ του στα 200 μέτρα με 19.19 , (Βερολίνο, 20.8.2009, παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων στίβου).

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 100 ΜΕΤΡΑ ΑΝΔΡΩΝ

Mία καταπληκτική επίδοση από τον Τζαμαϊκανό USAIN BOLT στα 100 μέτρα με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 9.58 (Βερολίνο, 16.8.2009, παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων στίβου)


Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ΘΕΩΡΙΑ - ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ -ΣΙΚΕΛΙΚΗ - ΒΑΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ


ΣΙΚΕΛΙΚΗ

Η Βαριάντα του Δράκου (The Dragon Variation)


1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Iζ6 5.Ιγ3 η6 (Διάγραμμα 1)



Διάγραμμα 1
Το ξεκίνημα της βαριάντας του Δράκου


Η βαριάντα του Δράκου στη Σικελική είναι μια πολύ φυσική και λογική εξέλιξη. Ο μαύρος αναπτύσσει τα κομμάτια του στα πιο ενεργά τετράγωνα. Ειδικότερα, ο μαύρος αξιωματικός τους εισέρχεται νωρίς στην διαγώνιο α1-η8 (fianchetto-φιανκέτο) όπου κάνει αισθητή την παρουσία του.

Είναι πιθανόν η βαριάντα να πήρε το όνομά της από την σχήμα που δημιουργούν τα μαύρα πιόνια από την στήλη δ έως την στήλη θ (μοιάζουν με την ουρά δράκου). Το όνομά της είναι επίσης ταιριαστό με τον επιθετικό και δυναμικό τύπο του παιχνιδιού που δημιουργεί.

Ο ‘Δράκος’ έχει εμφανισθεί εδώ περίπου και 130 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά γύρω στα 1880 από τον φημισμένο θεωρητικό ανοιγμάτων Louis Paulsen και συνεχίστηκε από τον Harry Nelson Pillsbury, ένα από τους δυνατότερους παίκτες στη αρχή του 20ου αιώνα. Στην εποχή μας έχει οπαδούς σε όλες τις δυναμικότητες των σκακιστών και το 1995 πήρε την ανώτερη σφραγίδα αποδοχής όταν ο Garry Kasparov τον χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία στον αγώνα για την ανάδειξη παγκόσμιου πρωταθλητή εναντίον του Vishy Anand.



Η Γιουγκοσλαβική Eπίθεση (The Yugoslav Attack)



Play online chess



1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Iζ6 5.Ιγ3 η6 6.Αε3

Η τελευταία κίνηση του μαύρου αξιωματικού των Λευκών στο ε3, που συνεχίζει την ανάπτυξή τους στην πλευρά της βασίλισσας, σηματοδοτεί ότι ο Λευκός σκοπεύει να παίξει την Γιουγκοσλαβική επίθεση. Η Γιουγκοσλαβική Επίθεση (μερικές φορές αναφέρεται σαν επίθεση Ράουτσερ –‘Rauzer attack’) εμφανίσθηκε μερικές φορές την δεκαετία του 1930 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και αργότερα βελτιώθηκε από κορυφαίους Γιουγκοσλάβους σκακιστές.

Μπορούμε ασφαλώς να πούμε ότι η Γιουγκοσλαβική Επίθεση είναι η απόλυτη δοκιμή του ‘Δράκου’. Ο Λευκός αναπτύσσει γρήγορα την πλευρά της βασίλισσάς του και κάνει ροκέ αρκετά νωρίτερα πριν να στρέψει τις προσπάθειές του με μια προσεκτικά φτιαγμένη επίθεση εναντίον του μαύρου βασιλιά.

6…Αη7
Η επίθεση εναντίον του μαύρου αξιωματικού του Λευκού με 6…Ιη4 είναι μεγάλο λάθος καθώς η απάντηση 7.Αβ5+ κερδίζει υλικό μετά είτε μετά από 7…Ιγ6 8.Ιxγ6 βxγ6 9.Αxγ6+ Aδ7 10.Αxα8 είτε μετά από 7…Αδ7 8.Βxη4 (ο αξιωματικοός στο δ7 είναι καρφωμένος).

7.ζ3
Εμποδίζοντας την ενοχλητική δυνατότητα για …Ιη4 και προετοιμάζοντας τις Βδ2 και 0-0-0.

7…0-0 8.Βδ2 Ιγ6 9.Αγ4Ακόμη μία κύρια δυνατότητα για τον Λευκό είναι το άμεσο 9.0-0-0, μη σπαταλώντας χρόνο για την μανούβρα Αγ4-β3. Αυτό μπορεί να δώσει στον Λευκό σημαντικό χρόνο στο να εκδηλώσει την επίθεσή του. Εντούτοις, αυτό δίνει επίσης και στον Μαύρο την επιπρόσθετη εναλλακτική του άμεσου κτυπήματος στο κέντρο με την κίνηση 9…δ5!?

9…Αδ7 10.0-0-0 (Διάγραμμα 2)



Διάγραμμα 2
Η αρχή της Γιουγκοσλαβικής επίθεσης



Στρατηγική

Ο Λευκός σχεδιάζει τα παρακάτω:

1) Να πιέσει στην στήλη θ με θ2-θ4-θ5, πιθανώς υποστηριζόμενο με η2-η4.
2) Να επιτεθεί εναντίον των κοντινών υπερασπιστών του μαύρου βασιλιά. Ο αξιωματικός στο η7 μπορεί να ανταλλαχθεί με Αε3-η6. Ο Ίππος στο ζ6 μπορεί να ανταλλαχθεί ή να απομακρυνθεί με διάφορους τρόπους όπως Ιδ5 και η4-η5.

Ο Μαύρος σχεδιάζει αντιπαιχνίδι στην πλευρά της βασίλισσας με κινήσεις όπως
...Πα8-γ8, …Ιε5-...Ιγ4, …β7-β5 και …Βδ8-α5. Μερικές φορές ο Μαύρος μπορεί να θυσιάσει ένα πύργο για άλογο με την κίνηση …Πγ8xγ3, διασπώντας την δομή των πιονιών γύρω από τον Λευκό βασιλιά. Αμυντικά, ο Μαύρος μπορεί να διαλέξει να σταματήσει την προέλαση του θ πιονιού του Λευκού με …θ7-θ5. Αν και αυτό επιτρέπει στον Λευκό να συνεχίσει την επίθεσή του με η2-η4, είναι μερικές φορές δύσκολο να διευθετηθεί. Εάν υπάρχει χρόνος ο Μαύρος θα έχει μετακινήσει τον ζ8 πύργο του, πριν να απαντήσει στην πιθανή κίνηση του λευκού Αθ6 με
…Αθ8, έτσι ώστε να μην επιτρέψει στον Λευκό να ανταλλαχθούν οι αξιωματικοί , γιατί ο Μαύρος χρειάζεται τον μαύρο αξιωματικό του που κάνει πολύ καλή δουλειά στην μεγάλη διαγώνιο τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

Συγκρινόμενη με άλλες βαριάντες του ‘Δράκου’, η Γιουγκοσλαβική Επίθεση είναι κατά πολύ δυναμικότερη και με δυνατότητες περισσότερων τακτικών συνδυασμών. Συνδυασμοί για μάτ και θυσίες είναι συνήθεις καθώς και οι δύο παίκτες μπορούν να επιλέξουν τακτική σύντομης νίκης. Παιχνίδι τακτικής σπάνια εμφανίζεται σε αυτή την βαριάντα, αλλά είναι και αυτό πιθανόν εάν οι βασίλισσες ανταλλαχθούν νωρίς. Αυτό μπορεί μερικές φορές να επιτευχθεί εάν η κίνηση …Βδ8-α5 απαντηθεί με Ιγ3-δ5, προσφέροντας ανταλλαγή στο δ2.


Θεωρητικά

Η Γιουγκοσλαβική Επίθεση είναι θεωρητικά η πλέον πολύπλοκη περίπτωση όλων των ανοιγμάτων. Εάν έχεις τα Μαύρα και επιθυμεί να παίξεις ‘Δράκο’, τότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλες τις επιλογές του Λευκού στην Γιουγκοσλαβική Επίθεση. Αυτό σημαίνει πολύ και σκληρή δουλειά, αλλά η ανταμοιβή ενός καλά προετοιμασμένου παίκτη μπορεί να αποφέρει εύκολα κερδισμένους πόντους.



Στατιστικά

Εξαιτίας της έντασης που δημιουργεί, η Γιουγκοσλαβική Επίθεση είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλα τα σκακιστικά επίπεδα. Το παραπάνω Διάγραμμα 2 έχει εμφανισθεί επακριβώς χιλιάδες φορές στο διεθνές σκάκι. Ο Λευκός επιτυγχάνει νίκη γύρω στο 55% (στοιχεία του 2002 από δύο εκατομμύρια παρτίδες υψηλού επιπέδου), και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 75% όλων των παιχνιδιών με «Γιουγκοσλαβική» είναι αποφασιστικά (ο μέσος όρος είναι 65%).



Ενδεικτικές παρτίδες

Παρτίδα 1Minic – Lee 1-0Κρακοβία 1964
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 η6 6.Αε3 Αη7 7.ζ3 0-0 8.Βδ2 Ιγ6 9.Αγ4 Αδ7 10.0-0-0Ο Μαύρος ήδη ξεκίνησε το αντιπαιχνίδι του στην στήλη γ.
Η κίνηση 10…Βα5 είναι άλλη μια δημοφιλής επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση ο Μαύρος σχεδιάζει να μετακινήσει τον ζ πύργο του στο γ8, ώστε να αντιμετωπίσει την κίνηση Αθ6 με την …Αθ8.

11.Αβ3
Λογική συνέχεια, έτσι ώστε ο αξιωματικός να μετακινηθεί εκτός των μαύρων ‘πυρών’ στην στήλη γ.

11…Ιε5
Ανοίγοντας την στήλη γ για τον πύργο και προετοιμάζοντας το …Ιε5-γ4

12. θ4
Ήρθε η ώρα του θ πιονιού! Τώρα ο μαύρος έχει δύο εναλλακτικές λύσεις

12…Ιγ4
Η άλλη εναλλακτική είναι η 12…θ5

13.Αxγ4
Είναι καλύτερο για το λευκό να ανταλλάξει τον άσπρο αξιωματικό του για τον Ίππο, και όχι τον μαύρο του αξιωματικό γιατί τον τελευταίο τον προορίζει για να τον ανταλλάξει τον αξιωματικό στο η7 (με τον ‘αξιωματικό Δράκο’).

13…Πxγ4 14. θ5
Το πιο αργό 14.η4 χωρίς την θυσία του πιονιού είναι επίσης πιθανό

14…Ιxθ5 15.η4
Ο λευκός δηλαδή θυσίασε ένα πιόνι και κέρδισε χρόνο για την επίθεση ‘παιδεύοντας’ τον Ίππο του Μαύρου.

15…Ιζ6 16.Αθ6!? (Διάγραμμα 3)


Διάγραμμα 3
Ο Λευκός προσφέρει ανταλλαγή αξιωματικών


16…Αxθ6Η κίνηση 16…Ιxε4, απελευθερώνοντας την διαγώνιο για τον ‘αξιωματικό Δράκο’ ώστε να επιτίθεται στο δ4, είναι μια θεωρητική σύσταση. Η πείρα (και αναλύσεις με Η/Υ) έδειξε ότι η κρίσιμη κίνηση είναι η 17.Βε3! Πxγ3 (διασπώντας την δομή των πιονιών του αντιπάλου στην πλευρά της βασίλισσας) 18.βxγ3 Ιζ6 19.Αxη7 Ρxη7 με μία πολύ ασαφή θέση:
Ο Λευκός μπορεί ακόμη να επιτεθεί στην θ στήλη, εντούτοις ο βασιλιάς του δείχνει πολύ ‘στον αέρα’ και ο Μαύρος μπορεί να ξεκινήσει επίθεση με …Βα5 και …Πγ8.

Σημειώστε ότι η επιλογή επίθεσης 20.Βθ6+ Ρθ8! 21.η5 Ιθ5 αντιμετωπίζεται από τον Μαύρο για παράδειγμα με: 22.Πxθ5 ηxθ5 23.Πθ1 Πη8 24.Πxθ5 Rη7 και το σχέδιο του Λευκού κατέρρευσε.

17.Βxθ6 Πxγ3Λογική απάντηση. Ο Μαύρος δίνει τον πύργο του για Ίππο έτσι ώστε να εμποδίσει την κίνηση Ιδ5 και καταστρέφοντας την δομή των πιονιών γύρω από τον μαύρο βασιλιά. Αυτό είναι ένα από τα α τυπικά ‘χτυπήματα’ που συμβαίνουν στην βαριάντα του ‘Δράκου’. Βέβαια, στην περίπτωσή μας, ήρθε πολύ αργά.

18. η5Ο λευκός απλά αγνοεί τον μαύρο πύργο, αφού η επίθεσή του στην στήλη θ θα είναι καταστροφική για τον Μαύρο.

18…Ιθ5 (Διάγραμμα 4) 19.Πxθ5!
Με την τελευταία του κίνηση ο Λευκός ‘εξολοθρεύει’ και τον έσχατο υπερασπιστή του μαύρου βασιλιά.



Διάγραμμα 4

19…ηxθ5 20.Πθ1Παρά του ότι ο μαύρος έχει ένα πύργο παραπάνω, δεν έχει ικανοποιητική άμυνα στην θ στήλη, όπου ο λευκός έχει εκδηλώσει την επίθεσή του.

20…Βγ8 ή 20…ζ6 21.η6! θxη6 22.Βxη6+ Ρθ8 23.Πxθ5#

21.Πxθ6 Αζ5 22.εxζ5 Πxγ2+ 23.Ιxγ2 Βxζ5 24.η6! και ο Μαύρος εγκατέλειψε
(Η απέλπιδα προσπάθεια του Μαύρου θα ήταν 24…Βxη6 25.Πη5 αφήνοντας τον στην συνέχεια χωρίς βασίλισσα, πίσω στο υλικό και χωρίς ελπίδα).

ΘΕΩΡΙΑ - ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ - ΣΙΚΕΛΙΚΗ




ΣΙΚΕΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (SICILIAN DEFENCE)
Εισαγωγή
Είναι ασφαλές να ισχυρισθούμε ότι η Σικελική Άμυνα είναι το πλέον φημισμένο άνοιγμα όλων των εποχών. Είναι επίσης βέβαιο ότι είναι το πιο δημοφιλές: σχεδόν το ένα στα τέσσερα παιχνίδια σκακιού είναι Σικελική Άμυνα. Και αυτό το ποσοστό (περίπου 25%) είναι πάρα πολύ μεγάλο έχοντας υπόψη μας το μεγάλο αριθμό ανοιγμάτων που έχει ένας παίκτης να διαλέξει. Εάν μάλιστα ο λευκός ξεκινήσει με την κίνηση 1.ε4, η πιθανότητα να αντιμετωπίσει την Σικελική είναι περίπου 50%.

Γιατί όμως αυτή η μεγάλη δημοτικότητα; Ο ευκολότερος τρόπος για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση είναι να ρίξουμε μια ματιά στη σκακιέρα:
Διάγραμμα 1
Ο λευκός παίζει 1.e4
Η κίνηση 1.ε4 είναι μία από τις δύο πιο δημοφιλείς κινήσεις ανοίγματος για τον Λευκό (η άλλη είναι η 1.δ4). Με την κίνηση 1.ε4 ο Λευκός αποκτά κάποιο έλεγχο στα κεντρικά τετράγωνα και ανοίγει γραμμές για την ανάπτυξη της βασίλισσάς του και του λευκού του αξιωματικού. Εάν επιτρέπατε στον Λευκό να παίξει αμέσως την δεύτερή του κίνηση (χωρίς να έχει απαντήσει στην πρώτη ο μαύρος) τι νομίζετε ότι θα προτιμούσε να παίξει; Ασφαλώς την κίνηση 2.δ4!, η οποία του επιτρέπει τον έλεγχο σε περισσότερα κεντρικά τετράγωνα και ταυτόχρονα του ανοίγει την διαγώνιο για τον μαύρο αξιωματικό του. Με τον έλεγχο του κέντρου και ταυτόχρονα ανοικτές γραμμές για την περαιτέρω εύκολη και γρήγορη ανάπτυξή του, ο Λευκός έχει εξασφαλίσει μια καλή θέση ήδη από τις αρχικές κινήσεις.

Ο Μαύρος προφανώς έχει πολλές πιθανές απαντήσεις στο 1.ε4, αλλά στην πραγματικότητα μόνο δύο από αυτές συνδυάζουν ταυτόχρονα το πλεονέκτημα και να αποκτήσει ο Μαύρος βάση στο κέντρο της σκακιέρας και να αποτρέψει τον Λευκό από το να πραγματοποιήσει γρήγορη επίθεση. Αυτές οι δύο εναλλακτικές είναι 1…ε5 (συμμετρική κίνηση στο πιόνι του βασιλιά) και 1…γ5 (Σικελική). Δεν είναι σύμπτωση ότι αυτές είναι οι πιο συχνές απαντήσεις στην κίνηση 1.ε4, αλλά η Σικελική εμφανίζεται διπλάσιες φορές από ότι η απάντηση 1…ε5.


Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο παρακάτω Διάγραμμα 2, μετά την κίνηση 1…γ5.

Ο Μαύρος έχει αποκτήσει τον έλεγχο του κρίσιμου τετραγώνου ‘δ4’ και είναι πλέον έτοιμος να απαντήσει στην κίνηση δ2-δ4 με την …γxδ4, έτσι ώστε να εξαλείψει ένα από τα κεντρικά πιόνια του Λευκού και να αποδυναμώσει τον έλεγχο του λευκού στο κέντρο. Το πλεονέκτημα που έχει η Σικελική σε σχέση με την κίνηση 1…ε5 είναι ότι ο Μαύρος μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στην θέση με μια ασύμμετρη δομή κομματιών από το αρχικό στάδιο της παρτίδας.
Αυτό δίνει την δυνατότητα και στα δύο μέρη να παίξουν για την νίκη από το ξεκίνημα.


Διάγραμμα 2
Ο μαύρος παίζει 1… Σικελική


Βαριάντες της Σικελικής
Ο πιο κοινός τρόπος για τον Λευκό να απαντήσει στην Σικελική είναι να παίξει 2.Ιζ3 ακολουθούμενη από την 3.δ4 ( Ανοικτή Σικελική). Με τις κινήσεις αυτές ανοίγει περισσότερες γραμμές και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι θα είναι μπροστά στην ανάπτυξή του.

Ας δούμε το παρακάτω Διάγραμμα 3 μετά τις κινήσεις 1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4


Διάγραμμα 3
Ανοικτή Σικελική

Ο Λευκός προηγείται σε ανάπτυξη και στη συνέχεια μπορεί να αναπτυχθεί πιο ελεύθερα. Ο Μαύρος εντούτοις, έχει ένα δομικό πλεονέκτημα επειδή έχει ένα επιπλέον κεντρικό πιόνι, που μακροπρόθεσμα του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει τον έλεγχο του κέντρου.
Ήδη έχει εμφανισθεί μια τυπική ανισορροπία. Το βάρος πέφτει στο Λευκό να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα της γρηγορότερης ανάπτυξής του έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια γρήγορη πρωτοβουλία. Εάν ο Λευκός παίξει παθητικά ή οι πρωτοβουλίες του ξεφουσκώσουν, τότε ο Μαύρος λόγω της καλύτερης δομής πιονιών του θα έχει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Ετσι είναι πολύ σπάνιο να εμφανισθεί μια κατάσταση “ανιαρής ισότητας”. Συχνά σε μια Σικελική, εφόσον ο Μαύρος ‘ισορροπήσει’, θα είναι ήδη ελαφρά καλύτερος!

Αυτό το δομικό πλεονέκτημα είναι φανερό στις περισσότερες βαριάντες της Ανοικτής Σικελικής, όπως για παράδειγμα στις βαριάντες: ‘Δράκος (Dragon)’, ‘Naidorf’ και ‘Scheveningen’. Η κύρια εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι η βαριάντα του ‘Sveshnikov’, στην οποία ο Μαύρος αποδέχεται αδυναμία πιονιού για να αποκτήσει δραστηριότητα.


Εφόσον διαπιστώσουμε ότι η παρούσα εισαγωγή είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα θα συνεχίσουμε αρχικά με την συνοπτική παρουσίαση βαριαντών της Ανοικτής Σικελικής: ‘Δράκος (Dragon)’, ‘Naidorf’, ‘Scheveningen’ και ‘Κλασσική (Classical)’ καθώς και λιγότερο συνηθισμένων όπως: ‘Taimanov’, ‘Επιταχυνόμενος Δράκος (Accelerated Dragon)’, ‘Σικελική 4 Ίππων (Four Knights)’, ‘Kan’ και ‘Kalashnikov’.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Χρόνια Πολλά


Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009 (2ο Γκρούπ)




Δείτε την νικηφόρα παρτίδα της Ελένης Στούμπου από τον 4ο γύρο του παραπάνω τουρνουά:
Gripeos Kiriakos (2172) - Stoumbou Eleni (1877) 0-1





Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΙΚΑΡΙΑΣ 2009




Για λόγους δοκιμής ενός προγράμματος παρουσίασης παρτίδων, η 9η παρτίδα μου από το παραπάνω τουρνουά:
Bouzas,Sotirios (1000) - Douni,Aspasia (1075) 1/2-1/2

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΙΚΑΡΙΑΣ 2009




Για λόγους δοκιμής και ενός άλλου προγράμματος παρουσίασης παρτίδων, δείτε την παρτίδα μου από τον 7ο γύρο του παραπάνω τουρνουά.

Trekli,Niki (1095) - Bouzas,Sotirios (1000) 0-1




Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ




Δείτε την παρτίδα της Μυρτώς στον πρώτο γύρο του τουρνουά της ΙΚΑΡΙΑΣ, η οποία ναι μεν δεν είναι σημαντική λόγω των πολλών λαθών και από τις δύο πλευρές αλλά για να θυμόμαστε την αγωνιστικότητά της, αφού διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες καθώς και την δήλωση του αντιπάλου της (με τα Λευκά) ότι ίδρωσε για να την νικήσει.

ΔYΝΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ




Δείτε την παρτίδα της δεύτερης σκακιέρας από τον πρώτο γύρο του τουρνουά της ΙΚΑΡΙΑΣ με τους VOROBIOV (με τα λευκά) και ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟ (με τα μαύρα). Είναι πολύ διδακτική αφού σχεδόν κάθε κίνηση του λευκού δημιουργεί απειλές και προϋποθέσεις σύντομης νίκης (είναι αυτό που λέμε ότι κάποιος: "δεν σε αφήνει σε χλωρό κλαρί")


Εναλλακτικά δείτε την Eδώ (και κατόπιν κλίκ στο Αll Blogs και επιλέξτε το skakipan)

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΙΚΑΡΙΑΣ 2009: Η ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΤΙΔΑ (ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ) ΓΙΑ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΜΕ ELO>2100




Στον όγδοο γύρο η (αγέλαστη) TSIFANSKAYA, εγκατέλειψε μετά την 14η κίνηση του LAHIRI.

Eδώ (και κατόπιν κλίκ στο Αll Blogs και επιλέξτε το skakipan2)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ





Δείτε δύο παρτίδες από το σκακιστικό τουρνουά της ΙΚΑΡΙΑΣ 2009 στις οποίες (και στις δύο με τα λευκά) o IM GROETZ νίκησε ακριβώς με τον ίδιο αριθμό κινήσεων: εδώ
(και κατόπιν κλίκ στο Αll Blogs και επιλέξτε το bousasso)

Οι δύο παρτίδες είναι:
* GROETΖ, HARALD IM (2350) - BOUZAS, SOTIRIOS (1000) = 1-0 (γύρος 3.14)
* GROETZ, HARALD IM (2350) - RYCHAGOV, ADREY GM (2534) = 1-0 (γύρος 5.4)


Παρεπιπτόντως εάν άφαιρέσουμε κατά μέρη τις δύο παραπάνω ισότητες μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή (!...?) συμπεράσματα για την δυναμικότητα των δύο μαύρων:

GROETZ-BOUZAS-(GROETZ-RYCHAGOV) = 1-0-(1-0) άρα
GROETZ-BOUZAS-GROETZ+RYCHAGOV= 1-0-1+0 άρα
-BOUZAS+RYCHAGOV = 0 άρα
RYCHAGOV = BOUZAS

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ



ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

VOROBIOV




Στον 7ο γύρο του Τουρνουά της Καβάλας στην 4η σκακιέρα ο Ινδός Arun Prasad με τα μαύρα διέλυσε (?) στην κυριολεξία σε 34 κινήσεις τον πανίσχυρο (και πολύ αγαπητό μας για τα υπέροχα παιχνίδια του) GM Vorobiov Evgeny σε μια παρτίδα που αξίζει να δείτε ή να την επαναλάβετε παίζοντάς την σε σκακιέρα (για όσους δεν την παρακολούθησαν ζωντανά).
Ο Arun στην 14η κίνηση θυσίασε (?) έναν ίππο με αντάλλαγμα, τον λευκό μονάρχη στο κέντρο και ένα επικίνδυνο “κύμα” πιονιών, το οποίο και έσπρωχνε σταδιακά. Και ενώ φαινόταν πως ο λευκός βασιλιάς θα μπορέσει να βρεί καταφύγιο στο ζ1, η κίνηση 29. …Πxε4! δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης και έτσι ο Ρώσος GM παρέδωσε τα όπλα λίγες κινήσεις αργότερα.
Εντούτοις το παιχνίδι του Vorobiov ήταν για μια ακόμη φορά διδακτικότατο.
Έχοντας παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις φετινές του παρτίδες στα 3 καλοκαιρινά τουρνουά που πήρε μέρος (ΙΚΑΡΙΑ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ και ΚΑΒΑΛΑ) κάθε παρτίδα του μου έδινε σημαντική γνώση και εμπειρία.
Χωρίς να γνωρίζω βέβαια τις διδακτικές του ικανότητες και την διάθεσή του, θέλω να πιστεύω ότι ένα ταχύρυθμο σεμινάριο από τον Ρώσο GM στα παιδιά της ακαδημίας του σκακιστικού τμήματος (!) του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και η σχέση απόδοσης/κόστους θα ήταν υπέρ μας. Νομίζω ότι αξίζει να το δοκιμάσουμε, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες.
Καλή ευκαιρία ήταν η περίοδος του τουρνουά στην ΙΚΑΡΙΑ που θα μπορούσαμε να έχουμε διερευνήσει τις προθέσεις του, αλλά δυστυχώς τότε εγώ δεν τον ήξερα και ως εκ τούτου δεν έδειξα ενδιαφέρον για να τον γνωρίσω.
Ίσως την επόμενη χρονιά εάν είμαστε καλά.
Η παρτίδα στην οποία έχασε:
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nf3 d5 4.e3 a6 5.Qc2 dxc4 6.Bxc4 b5 7.Bd3 Bb7 8.a4 b4 9.e4 Nbd7 10.Bg5 c5 11.d5 exd5 12.e5 Qe7 13.Kd1 Nxe5 14.Re1 0-0-0 15.Nxe5 Qc7 16.Nd2 Bd6 17.Ndf3 Kb8 18.Bxf6 gxf6 19.Ng4 c4 20.Bf5 b3 21.Qd2 d4 22.Nxf6 c3 23.Qd3 c2+ 24.Ke2 Bb4 25.Rec1 Qe7+ 26.Ne4 Rhe8 27.Nfd2 Bxd2 28.Kxd2 Qb4+ 29.Ke2 Rxe4+ 30.Bxe4 Re8 31.f3 f5 32.Qd2 Qc5 33.Kf1 fxe4 34.fxe4 d3 0-1



ΑΨΟΓΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ




ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΒΑΛΑΣ 2009

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ (ΑΠΟ ΤΗΝ 36η ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΣΤΗΝ 91η ). Ο ΑΨΟΓΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΙΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΤΟΥ AROSHIDZE, ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ 4ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΒΑΛΑΣ 2009.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗΝ!


Θέση μετά την 36η κίνηση
των λευκών












36. … Bg6 37.Rd6 a4 38.bxa4+ Nxa4 39.Rd4 Kc5 40.Rg4 Nc3+ 41.Kb2 Nd1+ 42.Kc1 Ne3 43.Rh4 Nxc2 44.Rh8 Nd4 45.Rc8+ Nc6 46.Rc7 Kb6 47.Rd7 Ne5 48.Rd8 Kc5 49.Rc8+ Kd4 50.Kb2 Bf5 51.Rd8+ Kc4 52.Re8 Nd3+ 53.Kc2 Nc5+ 54.Kb2 Na4+ 55.Kc1 Kc3 56.Re7 Bg6 57.Rc7+ Kd4 58.Rb7 Kc5 59.Rc7+ Kb6 60.Rc4 Kb5 61.Rc8 Bf5 62.Re8 Nc5 63.Kb2 Be6 64.Rb8+ Kc4 65.Rg8 Na4+ 66.Ka1 Bf5 67.Rf8 Bg6 68.Rc8+ Nc5 69.Kb2 Bf5 70.Rf8 Be6 71.Rg8 Nd3+ 72.Kc2 Ne5 73.Rd8 Kc5 74.Kb2 Nc4+ 75.Ka1 Nd6 76.Rg8 f5 77.Rh8 Nf7 78.Rh5 Ne5 79.Rh6 Kd6 80.g6 Ng4 81.Rh8 f4 82.g7 Nf6 83.Rb8 f3 84.Rxb4 Ke5 85.Rb2 Ng4 86.Rb1 f2 87.a4 Kf6 88.a5 Kxg7 89.a6 Ne3 90.a7 Bd5 0-1

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Aroshidze,L (2537) - Banikas,H (2570) 0-1
Kavala 09 Kavala (4), 03.08.2009
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΤΙΔΑ




ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ, ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΤΟΥ VOROBIOV (ΛΕΥΚΟΣ) ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ RYCHAGOV
{ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ 2009}

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Vorobiov,Evgeny (2598) - Rychagov,Andrey (2534) 1-0
Ikaros Chess Festival 2009, Aghios Kirykos, Ikaria Island (9.2), 18.07.2009

-------------------------------------------------------------------------------------------------
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Nf6 4.Bg5 Be7 5.e5 Nfd7 6.h4

Θέση μετά την 6η κίνηση
των λευκών













6. ... 0-0 7.Bd3 c5 8.Qh5

Θέση μετά την 8η κίνηση
των λευκών













8.... g6 9.Qh6 cxd4 10.Nf3

Θέση μετά την 10η κίνηση
των λευκών













10. ... Nxe5 11.Nxe5 Nc6 12.Nf3 dxc3 13.h5

Θέση μετά την 13η κίνηση
των λευκών













13. ... cxb2 14.Rb1 Bb4+ 15.Ke2 f6 16.hxg6 Qe7 17.gxh7+ Kh8 18.Nh4 Ne5 19.Bf4 Qg7

Θέση μετά την 19η κίνηση
των μαύρων













20.Rxb2 a5 21.Qh5 Bd7 22.Bxe5 Be8 23.Bg6 Bb5+ 24.Kd1 fxe5 25.Bf7 Qxf7 26.Ng6+ Kg7 27.Qh6+ 1-0

Θέση εγκατάλειψης των μαύρων
μετά την 27η κίνηση των λευκών