Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΓΣ





Μετά από την συστηματική παρακολούθηση και την καταγραφή απο το παρόν ιστολόγιο όλων των επίσημων αγώνων των σκακιστών του τμήματος για πάνω από 15 μήνες, τα συνολικά στατιστικά των επίσημων αγώνων (δηλαδή αυτών που μετρούν σε Ελληνική ή/και Διεθνή αξιολόγηση) στους οποίους μετείχαν οι σκακιστές της ομάδας κατηγοριοποιημένοι σε: 1) ομαδικούς αγώνες (συμμετείχαν σαν μέλη της ομάδας) και 2) σε ατομικούς αγώνες  (συμμετείχαν σαν άτομα σε τουρνουά και σε ατομικά πρωταθλήματα), {αφού υπολογίσαμε και τους λίγους αγώνες των 3 σκακιστών που ήδη μετέχουν στα τουρνουά ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟ και ΠΕΥΚΗΣ, που βρίσκονται σε εξέλιξη}  έχουν για το διάστημα 16/9/2010 έως και 15/9/2010 ως εξής:

* ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:  476 - συμμετείχαν 49 (!) σκακιστές
* ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:  754 - συμμετείχαν 22 σκακιστές

[1) Για τους ομαδικούς αγώνες συμπεριελήφθησαν όλοι επίσημοι αγώνες τις ομάδας στο παραπάνω διάστημα.

 2) Για τους ατομικούς αγώνες έχουμε συμπεριλάβει όλα τα ατομικά πρωταθλήματα και ατομικά τουρνουά περιλαμβανομένων και των τουρνουά των Αμπελοκήπων 2009-2010, καθώς και το 4ο σκακιστικό τουρνουά που διοργάνωσε ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ τον Σεπτέμβριο του 2009 στα οποία συμμετείχαν σκακιστές της ομάδας. Φυσικά δεν έχουν συμπεριληφθεί καθόλου σχολικοί αγώνες]


Εάν υπολογίσουμε σε  2,5 ώρες περίπου την διάρκεια κάθε αγώνα  (κατά μέσο όρο) προσεγγίζουμε τις 3.000 ώρες αγώνων
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ  ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ, ΠΟΥ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ;


Τα πρώτα συμπεράσματα είναι προφανή:
1) Ο σύλλογος είναι πολύ σημαντικός για την διάδοση και ανάπτυξη του σκακιού, αφού δίνει την δυνατότητα σε πολλούς από τους σκακιστές του (οι οποίοι απ' ότι φαίνεται  δεν έχουν την δυνατότητα και τον χρόνο να συμμετέχουν σε σκακιστικά τουρνουά), να πάρουν μέρος σε αγώνες, αλλά και για να θέτει τις βάσεις για την στελέχωση της μελλοντικής του Α' Ομάδας.         
2) Μικρό μέρος των σκακιστών του παίρνει μέρος σε ατομικούς αγώνες (προσωπικά ανέμενα περισσότερους στα θερινά τουρνουά της Αττικής).


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1) Τα συγχαρητήρια στους δύο "συνήθεις υπόπτους" υπευθύνους του συλλόγου που κανονίζουν τις συνθέσεις των ομάδων είναι αυτονόητα, αφού έδωσαν την δυνατότητα σε τόσους πολλούς σκακιστές να παίξουν σε επίσημους αγώνες.
2) Όταν θα έχουμε χρόνο, τώρα που υπάρχει η "κρίσιμη μάζα" των δεδομένων ίσως να επιχειρήσουμε λεπτομερέστερη στατιστική ανάλυση. 
3) Εντούτοις από μια πρώτη ματιά στα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιεύουμε για όλους τους αγώνες σε αυτό το ιστολόγιο, η απόδοση των μικρών μας ( και όχι μόνο...) σκακιστών σε ατομικό επίπεδο για το διάστημα που πέρασε είναι χαμηλή. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις.
Ενώ φτιάχνουμε καλές εν' γένει ομάδες με σοβαρές επιτυχίες (όλες οι ομάδες στο διάστημα αυτό υπήρξαν απόλυτα ισορροπημένες - εξαιρουμένης της ομάδας στους αγώνες της Α' Εθνικής τον Ιούλιο που είμασταν πολύ αδύναμοι σε σχέση με τον ανταγωνισμό στις γυναικείες σκακιέρες καθώς και στην 12η ), σε ατομικό επίπεδο δεν τα καταφέρνουμε και πολύ καλά. Οι ανταγωνιστές των παιδιών μας (οι οποίοι -για να μην παρεξηγηθώ- σημειωτέον έξω από τους αγώνες είναι πολύ καλοί φίλοι των παιδιών μας) προχώρησαν εφέτος με μεγαλύτερα βήματα από τα δικά μας παιδιά. Το τελευταίο αποδείχθηκε μεταξύ των άλλων και στο πρόσφατο τουρνουά της Νίκαιας που η δυσκολία του (παρόλο που εφέτος χωρίστηκε σε 2 γκρούπ) ήταν πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι.
Εάν τα παιδιά ήταν ενήλικες θα μπορούσαμε αφοριστικά να πούμε ότι την πρώτη ευθύνη έχουν τα ίδια αφού δεν "διαβάζουν". Τι ευθύνες όμως να καταλογίσεις σε μικρά παιδιά, όταν και τα άλλα παιδιά άλλων συλλόγων περίπου την ίδια συμπεριφορά έχουν.
Απλώς οι σύλλογοί τους είναι περισσότερο δραστηριοποιημένοι, με πιο οργανωμένα μαθήματα και καλλιεργώντας περισσότερο την σκακιστική συνείδηση. Τα έχουμε πεί με αγωνία και πέρυσι τέτοιο καιρό και στην ανάρτηση στις 28.9.2009, που είναι επίκαιρη και φέτος.
Φυσικά δεν επιθυμούμε τις εμμονές και τις στρεβλώσεις του " πρωταθλητισμού", θέλουμε όμως ότι κάνουμε να το κάνουμε όσο πιο σωστά γίνεται, να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη  και οπωσδήποτε να μην χάνουμε τον χρόνο μας.
Οι καλές προθέσεις των αρμοδίων του τμήματος είναι δεδομένες, τις αναγνωρίζουμε και τους έχουμε δώσει πολλές φορές  τα εύσημα από τη θέση αυτή. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε  επίσης την οικονομική στενότητα του τμήματος. Το σκακιστικό τμήμα όμως είναι μέρος του συλλόγου ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ και οι αρμόδιοι του ερασιτέχνη θα πρέπει να καταλάβουν ότι με μια επένδυση πολύ λίγων χρημάτων ετησίως (πραγματικά πολύ λίγων), ο σύλλογος με την σκακιστική του παρουσία θα έχει μεγαλύτερη απόδοση από ότι έχει σε άλλες δραστηριότητες του όπου ξοδεύει απείρως περισσότερα χρήματα.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 90% ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ  ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ.   


{ ΣΧΟΛΙΑ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ: Σε οποιαδήποτε ανάρτηση κλικάροντας  τον τίτλο της, έχετε πάντοτε τη δυνατότητα για αποστολή σχολίων που αφορούν την ανάρτηση αυτή }


Δεν υπάρχουν σχόλια: