Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ

Το Ξυπόλητο τάγμα είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του B' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα παιδιά μεταβάλλονται σ' ένα είδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και του μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της.
Eπίσης, πέρα από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.

Η ταινία μετά την αρχική της προβολή το 1954 ξαναπροβήθηκε το 2008 -μετά από 54 χρόνια(!)-  σε επανέκδοση, με καινούργια κόπια. Το αρνητικό της ταινίας είχε χαθεί και χάρη στις προσπάθειες του διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρου Αδαμόπουλου που εντόπισε δύο κόπιες προβολής σε καλή κατάσταση, δημιουργήθηκε, μετά από χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες, ένα καινούργιο αρνητικό της ταινίας.

Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Τάλας
Σενάριο: Νίκος Κατσιώτης
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κωστή, Νίκος Φέρμας, Αντώνης Βούλγαρης, Βασίλης Φραγκαδάκης, Χρήστος Σολούρογλου, Ευάγγελος Γιωτόπουλος, Σταύρος Κρόζος, Γιώργος Αξιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: