Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

"Γεννήθηκα στη Σμύρνη… πριν 120 χρόνια! Δεν ήμουν εγώ, ήταν ο πατέρας μου ο Γιώργος που μεγάλωσε στο Κουκλουτζά της Σμύρνης. Το 1922 με την καταστροφή ήλθε στην Μητέρα Ελλάδα. Αργότερα γνώρισε την Μαρίτσα εκ Σμύρνης, τη μητέρα μου"
Με αυτά τα λόγια άρχισε την παρουσίαση για την Ιστορία της Ευαγγελική Σχολής απο την ίδρυση της στην Μικρά Ασία μέχρι την συνέχεια της στη σύγχρονη Νέα Σμύρνη ο κος Τάκης Τσακίρης.Η σχολή φιλοξένησε σπουδαία ονόματα του πνεύματος ως μαθητές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεόφυτος, οι μοναχοί Γεράσιμος και Αγάπιος (ιδρυτές της Σχολής της Δημητσάνας) και ο Αδαμάντιος Κοραής. Πέραν του εκπαιδευτικού έργου η Ευαγγελική Σχολή διατηρούσε Βιβλιοθήκη και Μουσείο ως σημαντικά παραρτήματα της σχολής. Το 1838 μερικοί νέοι της Σχολής, υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης, ανέλαβαν την τακτοποίηση της μικρής ακόμη τότε βιβλιοθήκης και είχαν ιδρύσει ένα είδος Επιστημονικού Συλλόγου, τον οποίο ονόμασαν «Μουσείο». Τα μέλη του συλλόγου συνέρχονταν στο Αναγνωστήριο, για να μελετούν διάφορα βιβλία και τις Κυριακές να δίνουν διαλέξεις σ’ επιστημονικά θέματα. Επίσης φρόντιζαν να συλλέγουν διάφορα αρχαιολογικά αντικείμενα. Ο σύλλογος αυτός θεωρείται ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος Ελλήνων στην Ανατολή. Αργότερα ονομάστηκε «Φιλολογικό Μουσείο» ως Κέντρο της πνευματικής κίνησης της Σμύρνης
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, τον Ιανουάριο 1935 στην Νέα Σμύρνη πια, άρχισε η χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες του Γυμνασίου. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου έγιναν τον Απρίλιο 1935, με κάθε επισημότητα και με συρροή ολόκληρου σχεδόν του πληθυσμού του προαστίου. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αθ. Καρύλλος, εξέφρασε τη χαρά του και ολόκληρου του Κοινοτικού Συμβουλίου για το εορταζόμενο πανηγυρικό γεγονός της επανασύστασης της «Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης».
Το 1965 εγκαινιάζεται το νέο σχολικό κτίριο στις οδούς Αγ. Ανδρέου και Κοραή, παρουσία των αρχών της πόλης μας, αντιπροσωπείας της Πολιτείας και πλήθος κόσμου.

Το 1971 ιδρύεται νέο Πρότυπο 6τάξιο Γυμνάσιο με την ονομασία Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, το οποίο λειτουργεί μέχρι τα Χριστούγεννα του 1974 στο κτίριο επί των οδών Κοραή και Αγίου Ανδρέου (συστεγαζόμενο με το Γυμνάσιο-Λύκειο αρρένων Ν. Σμύρνης, το επονομαζόμενο ΛΑΝΣ) και από τον Ιανουάριο 1975 στεγάζεται στο καινούριο κτίριο επί της οδού Λέσβου 4 στη Νέα Σμύρνη, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Από το σχολικό έτος 1976-1977 όπως όλα τα 6-τάξια Γυμνάσια της χώρας, η ΠΡΟΤΥΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ λειτουργεί με 3-τάξιο Γυμνάσιο και 3-τάξιο Λύκειο.
Σήμερα η επίσημη ονομασία των δύο σχολείων της Ευαγγελικής Σχολής είναι:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: