Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ - ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ


















Ο ξεχωριστός Γιώργος Αμερικάνος
Στα 71 του έσβησε ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ

Οι θρυλικές μορφές στη λαμπρή ιστορία του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι λίγες. Αν όμως ο ιστορικός του αθλήματος αναζητήσει την προσωπικότητα που συνδύαζε τον ρομαντισμό και την ανιδιοτέλεια με τη μέγιστη επιρροή στην εξέλιξή του θα έχει να επιλέξει μόνο έναν: τον «Παγκόσμιο», όπως τον αποκαλούσαν, Γιώργο Αμερικάνο ο οποίος χθες, σε ηλικία 71 ετών, ταξίδεψε για εκεί που τη δεκαετία του '60 (με αποκορύφωμα το Ευρωπαϊκό τού 1968) έστελνε, μαζί με τον Τρόντζο, τον Ζούπα και τους άλλους παίκτες της «Βασίλισσας», ολόκληρη την Ελλάδα, στους ουρανούς. Οι τίτλοι του, οι διακρίσεις, τα ρεκόρ του είναι σημαντικά επιτεύγματα, όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από αριθμοί ανίσχυροι να περιγράψουν το μεγαλείο της ψυχής του και της σπάνιας αγάπης του για το μπάσκετ.
Λατρεία που γνώρισαν όσοι τον έβλεπαν πάντα στα ορεινά (και ποτέ στα επίσημα) των γηπέδων όπου αγωνιζόταν η ΑΕΚ και από την οποία ευεργετήθηκαν πολλοί ταλαντούχοι παίκτες για να κάνουν καριέρα. Ο Αμερικάνος εξ αίματος είχε μόνο ένα παιδί, τη δημοσιογράφο Χριστίνα Αμερικάνου, αλλά πνευματικά ήταν... πολύτεκνος: Γιαννούλης, Παταβούκας, Μπουρούσης, Χατζής και πολλοί ακόμη ήταν ανακαλύψεις του έμπειρου ματιού του.  
Η διαφορά του από άλλους μπασκετανθρώπους ήταν πως ο Αμερικάνος δεν εντόπιζε απλώς τα ταλέντα του μέλλοντος. Λες και είχε δώσει όρκο στον εαυτό του να βοηθά κάθε παιδί να βρει τον δρόμο του δίχως τις δυσκολίες που πέρασε εκείνος και η γενιά του. Τους αγκάλιαζε και τους έκανε μέλη της οικογένειάς του. Τους έβαζε στο σπίτι του, όπως έβαζε την οικογένειά του στο μπάσκετ.
Η σύζυγός του Πέπη, παρούσα σε όλες τις δραστηριότητές του, ακόμη και στα ξενοδοχεία όπου έμενε η ΑΕΚ όταν υπήρξε προπονητής της. Η κόρη του Χριστίνα, βοηθός του στις ατομικές προπονήσεις, που χωρίς κανένα όφελος έκανε στα παιδιά στα οποία διέκρινε κάτι ξεχωριστό.
«Στα τέλη το 1992 ήρθε στην Καρδίτσα να με παρακολουθήσει και μια μέρα πήρε τηλέφωνο τον πατέρα μου και μας έκλεισε ραντεβού στην καφετέρια του Δομάζου» θυμάται ο Γιάννης Γιαννούλης, και δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι για εβδομάδες έμενε στο σπίτι του Αμερικάνου που του έκανε ατομικές προπονήσεις, με την κόρη του να δίνει τις πάσες. Εκλεισε δοκιμές σε όλες τις ομάδες και, τελικά, αφού δεν έπεισε την ΑΕΚ, τον έστειλε στον ΠΑΟΚ. «Είχα πάρει τηλέφωνο τον Βεζυρτζή να πάρει τον Γιαννάκη αλλά δεν με άκουσε και το μετάνιωσε. Τώρα του είπα για εσένα και δεν χρειάστηκε να σε τσεκάρει» είπε στον Γιαννούλη μέσα στο ταξί που τον πήγε στο Ελληνικό για το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.
«Εμένα, θυμάμαι, με είδε στον Αστέρα Εξαρχείων. Δεν είχαμε κανέναν κοινό γνωστό. Με έπιασε μετά από ένα ματς και μου είπε πως πρέπει να δουλέψω για να γίνω καλύτερος. Με πήγαινε στο γηπεδάκι στον Λόφο του Στρέφη και μου μάθαινε το μισό μπάσιμο που έκανε, με ένα αριστερό βήμα και αλλαγή πορείας για σουτ με το δεξί. Το έκανε γιατί αγαπούσε το μπάσκετ και ήθελε να βελτιώνει παίκτες για το άθλημα που λάτρευε» εξιστορεί τη δική του εμπειρία ο Κώστας Παταβούκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: