Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΔΥΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ




Αναρτούμε ξανά δύο αναρτήσεις που αναδημοσιεύτηκαν στο παρόν ιστολόγιο στις 24.12.2010 και στις 28.12.2010 προς γνώση και συμμόρφωση των δικτατορίσκων με την λογική, τα κοινά ήθη τα συμφέροντα του σκακιού και των σκακιστών και όχι των δικών τους:


24 Δεκεμβρίου 2010
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;
Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο: skakistiko.blogspot.com

ΤΟ ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝ (ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ)
Του Βασίλη Μπετσάκου, προέδρου της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας

Και τα σκακιστικά κοινά περνάνε κρίση. Ποικίλα συμπτώματα μας επιτρέπουν να τη διαπιστώσουμε:
• Καταφανής δυσαρμονία ανάμεσα στις αποφάσεις της διοίκησης και το κοινό αίσθημα σωματείων και σκακιστών (βλ. ενδεικτικά την απόφαση της ΕΣΟ για τη σύνθεση της Α΄ Εθνικής).
• Πολιτειακή απαξίωση (βλ. με ποια άλλα αθλήματα συγκαταλέχθηκε το σκάκι στα γκρουπ χρηματοδότησης από την Πολιτεία).
• Διαρκής αμφισβήτηση για πολλά και ποικίλα ζητήματα· δεν υπάρχει σχεδόν καμία προοπτική ή ιδέα που να συσπειρώνει τον σκακιστικό κόσμο (βλ. γκρίνια για τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα).
• Παντελής έλλειψη μακροπρόθεσμου κεντρικού σχεδιασμού, πλειοδοσία σε συγκυριακές επιλογές.
• Διαρκής αύξηση του κόστους για τους σκακιστές –και μάλιστα για τους νεαρούς αθλητές (βλ. ενδεικτικά την αύξηση κατά 66,% στο παράβολο των Προκριματικών της ΕΣΣΘ-Χ, από 12 σε 20 Ευρώ, και την καθιέρωση για πρώτη φορά παραβόλου στις Περιφερειακές Σχολικές Διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης).
• Υποβάθμιση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (σε ποιο άλλο άθλημα απείχαν τόσες ομάδες από την κορυφαία εθνική διοργάνωση;).
• Στροφή του σκακιστικού κόσμου στα πολυδάπανα Ατομικά Τουρνουά, που σχεδόν πάντα συνδυάζονται με τη διαμονή σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο.
Μέρος του προβλήματος οφείλεται στο αρχηγικό μοντέλο διοίκησης των σκακιστικών κοινών, το οποίο επικράτησε στη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια (βλ. ενδεικτικά ΕΣΟ και ΕΣΣΘ-Χ). Είναι προφανές ότι το μοντέλο αυτό, καθώς και οι άνθρωποι που το προσωποποίησαν, πρόσφερε ό,τι είχε να προσφέρει. Εδώ και πολλά χρόνια συντηρείται μέσω παρασκηνιακών συναλλαγών, πρόσκαιρων επιλογών, ανίερων συμμαχιών.
Οι αρνητικές παρενέργειες του αρχηγικού μοντέλου ομαδοποιούνται, κατά τη γνώμη μου, σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
Α) Υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών.
- Αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Καίριες επιλογές περνάνε από τα Συμβούλια χωρίς ψηφοφορίες.
-  Συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις σωματείων που θα έπρεπε βάσει Καταστατικού να έχουν διαγραφεί από τις Ενώσεις τους. Σωματεία-φαντάσματα!
- Συνελεύσεις που συζητάνε θέματα ανύπαρκτα στην Ημερήσια Διάταξη. Σύμβουλοι που απουσιάζουν πάντοτε και δεν αναπληρώνονται ποτέ. Απαρχαιωμένα Καταστατικά. Συμβούλια που μπορούν να παραμείνουν νόμιμα και ενεργά, ακόμα κι αν έχουν παραιτηθεί περισσότερα από τα μισά μέλη τους.
- Πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα. Σύμβουλοι-πρόβατα, παρατάξεις-μαντριά.
- Άγνοια ή και απαξίωση των διαδικασιών δημόσιου διαλόγου.
- Ανενεργείς Επιτροπές. Αποτελμάτωση.

Β) Υποβάθμιση του καθαρά αγωνιστικού τομέα, αλλά και της σχετικής με αυτόν δημοσιότητας.
- Απαξίωση των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων τόσο από τον σκακιστικό κόσμο όσο και από την κοινωνία.
- Παντελής αδιαφορία των ΜΜΕ για το σκάκι και τις μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις.
- Αδυναμία διείσδυσης στα σχολεία και τη σχολική ζωή.
- Παραθεώρηση των αξιών του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ενίσχυση ενός (ανεδαφικού) πνεύματος επαγγελματισμού και πρωταθλητισμού.

Γ) Οικονομικά και διοικητικά προβλήματα .
- Κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο.
- Παντελής αδυναμία αυτοχρηματοδότησης. Ομοσπονδίες και Ενώσεις «χωρίς πρόσωπο» απέναντι στην πολιτεία αλλά και την κοινωνία.
- Συντήρηση ενός πνεύματος νεοπλουτισμού σε πλήρη δυσαρμονία με την ευρύτερη οικονομική κρίση.
- Και ίσως το κυριότερο και θλιβερότερο: Απροθυμία ανθρώπων που αγαπούν ειλικρινά το σκάκι να ασχοληθούν και να προσφέρουν στη διαχείριση των κοινών.

Πρέπει να τελειώνουμε πια με το αρχηγικό μοντέλο. Μια αρχή θα μπορούσε να γίνει, αν οι ίδιοι οι επί δεκαετίες κρατούντες συνειδητοποιήσουν και αφήσουν τις καρέκλες. Με την εμπειρία τους μπορούν να προσφέρουν και από μη αρχηγικές θέσεις. Αν δεν το κάνουν όμως οι ίδιοι, πρέπει επιτέλους να ενωθούμε και να τους εξαναγκάσουμε.

ΥΓ: Τα παραπάνω γράφονται με ειλικρινές ενδιαφέρον για το σκάκι και –απολύτως- χωρίς καμία βλέψη συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια θέση έξω από τον μικρό σκακιστικό σύλλογό μου.




28 Δεκεμβρίου 2010
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;(2)



Τα παρακάτω είναι ακριβές απόσπασμα από σχόλιο του κου Δ. ΚΕΦΑΛΑ (Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΣΝΑ) σε ανάρτηση του καλύτερου ελληνικού σκακιστικού ιστολογίου: skakistiko.blogspot.com.
Σε συνέχεια ανάρτησής μας της 24ης Δεκεμβρίου 2010 με το ίδιο τίτλο με την παρούσα ανάρτηση (όπου είχαμε επαναδημοσιεύσει επιστολή με θέμα το ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝ), μήπως τα έντονα κόκκινα στοιχεία από την ακολουθούσα επιστολή σας θυμίζουν κάτι; (σε σχέση με το δικό σας σκακιστικό σύλλογο).


.......Η ΕΣΣΝΑ διοικείται από ένα συμβούλιο 11 μελών το οποίο εκλέγεται από περίπου 65 εκπροσώπους σωματείων. Αρκετές φορές οι 65 εκπρόσωποι των σωματείων, εκπροσωπούν τον εαυτόν τους και όχι έναν συλλογικό φορέα όπως είναι το σκακιστικό σωματείο. Άλλοτε εκπροσωπούν τις απόψεις του Προέδρου ή των παραγόντων του σωματείου, μιας μειοψηφίας, δηλαδή μιας ελίτ, και ελάχιστες φορές εκπροσωπούν τις αποφάσεις των σωματείων που απορρέουν από τα όργανα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, αν λειτουργούν αυτά τα όργανα. Όργανα στα οποία πρέπει να συμμετέχουν όλα τα ενεργά μέλη των σωματείων όπως είναι οι σκακιστές και οι γονείς. Είναι ένα φαινόμενο που κυριαρχεί και στα σωματεία και των υπολοίπων αθλημάτων στην χώρα μας.


Όμως οι σκακιστές και οι γονείς θεωρούνται οι πυρήνες των σκακιστικών σωματείων, η ζωοποιός δύναμη, το κύτταρο. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα σωματεία μας σε δυνάμεις που να εκπροσωπούν και αυτούς τους πυρήνες, σε δημοκρατικούς υγιείς οργανισμούς εθελοντών που εκπροσωπούν το συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό.


Μόνο τότε θα πάει μπροστά το σκάκι στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα! Είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον συνολικό μετασχηματισμό του σκακιού της Αττικής και κατά συνέπεια της ΕΣΣΝΑ, ωστόσο η πληροφόρηση των γονέων, των σκακιστών, της κοινής γνώμης των σωματείων δηλαδή, από την οποία ζητούμε να παίξει δικό της ρόλο στα θέματα του σκακιού, δεν είναι επαρκής, μάλλον σκόπιμα. Άμα οι γονείς και οι σκακιστές ψηφίζανε που να γίνουν τα Νεανικά Αττικής θα ψήφιζαν σχεδόν όλοι, εκεί που θα ήταν καλύτερες οι συνθήκες και δεν θα ψήφιζαν όπως οι σημερινοί εκπρόσωποί τους, με άλλα κριτήρια τα οποία δεν είναι του παρόντος κειμένου. Θα ψήφιζαν να γίνουν τα σχολικά της Περιφέρειας Αθηνών στα Πατήσια τον Μάρτιο ώστε να ικανοποιούσαν την θέληση των Πατησίων να διοργανώσουν σκακιστική εκδήλωση αλλά όχι τα Νεανικά Αττικής διότι είναι ακατάλληλος ο χώρος όπως συμπεράναμε από τα παραπάνω. Και δεν είναι κριτήριο που λέγανε κάποιοι ας δώσουμε ευκαιρία να γίνει και σε άλλο μέρος για να εξυπηρετηθεί και ο κόσμος από άλλες περιοχές διότι όπως παρατηρήσατε φέτος έχει 20% πτώση των συμμετεχόντων από πέρυσι........


Δημήτρης Κεφάλας
Μέλος Δ.Σ. ΕΣΣΝΑ


Γειά στο στόμα (πένα) σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: