Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;(2)




Τα παρακάτω είναι ακριβές απόσπασμα από σχόλιο του κου Δ. ΚΕΦΑΛΑ (Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΣΝΑ) σε ανάρτηση του καλύτερου ελληνικού σκακιστικού ιστολογίου: skakistiko.blogspot.com.
Σε συνέχεια ανάρτησής μας της 24ης Δεκεμβρίου 2010 με το ίδιο τίτλο με την παρούσα ανάρτηση (όπου είχαμε επαναδημοσιεύσει επιστολή με θέμα το ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ  ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝ), μήπως τα έντονα κόκκινα στοιχεία από την ακολουθούσα επιστολή σας θυμίζουν κάτι; (σε σχέση με το δικό σας σκακιστικό σύλλογο).

.......Η ΕΣΣΝΑ διοικείται από ένα συμβούλιο 11 μελών το οποίο εκλέγεται από περίπου 65 εκπροσώπους σωματείων. Αρκετές φορές οι 65 εκπρόσωποι των σωματείων, εκπροσωπούν τον εαυτόν τους και όχι έναν συλλογικό φορέα όπως είναι το σκακιστικό σωματείο. Άλλοτε εκπροσωπούν τις απόψεις του Προέδρου ή των παραγόντων του σωματείου, μιας μειοψηφίας, δηλαδή μιας ελίτ, και ελάχιστες φορές εκπροσωπούν τις αποφάσεις των σωματείων που απορρέουν από τα όργανα της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, αν λειτουργούν αυτά τα όργανα. Όργανα στα οποία πρέπει να συμμετέχουν όλα τα ενεργά μέλη των σωματείων όπως είναι οι σκακιστές και οι γονείς. Είναι ένα φαινόμενο που κυριαρχεί και στα σωματεία και των υπολοίπων αθλημάτων στην χώρα μας.
Όμως οι σκακιστές και οι γονείς θεωρούνται οι πυρήνες των σκακιστικών σωματείων, η ζωοποιός δύναμη, το κύτταρο. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα σωματεία μας σε δυνάμεις που να εκπροσωπούν και αυτούς τους πυρήνες, σε δημοκρατικούς υγιείς οργανισμούς εθελοντών που εκπροσωπούν το συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό.
Μόνο τότε θα πάει μπροστά το σκάκι στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα! Είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον συνολικό μετασχηματισμό του σκακιού της Αττικής και κατά συνέπεια της ΕΣΣΝΑ, ωστόσο η πληροφόρηση των γονέων, των σκακιστών, της κοινής γνώμης των σωματείων δηλαδή, από την οποία ζητούμε να παίξει δικό της ρόλο στα θέματα του σκακιού, δεν είναι επαρκής, μάλλον σκόπιμα. Άμα οι γονείς και οι σκακιστές ψηφίζανε που να γίνουν τα Νεανικά Αττικής θα ψήφιζαν σχεδόν όλοι, εκεί που θα ήταν καλύτερες οι συνθήκες και δεν θα ψήφιζαν όπως οι σημερινοί εκπρόσωποί τους, με άλλα κριτήρια τα οποία δεν είναι του παρόντος κειμένου. Θα ψήφιζαν να γίνουν τα σχολικά της Περιφέρειας Αθηνών στα Πατήσια τον Μάρτιο ώστε να ικανοποιούσαν την θέληση των Πατησίων να διοργανώσουν σκακιστική εκδήλωση αλλά όχι τα Νεανικά Αττικής διότι είναι ακατάλληλος ο χώρος όπως συμπεράναμε από τα παραπάνω. Και δεν είναι κριτήριο που λέγανε κάποιοι ας δώσουμε ευκαιρία να γίνει και σε άλλο μέρος για να εξυπηρετηθεί και ο κόσμος από άλλες περιοχές διότι όπως παρατηρήσατε φέτος έχει 20% πτώση των συμμετεχόντων από πέρυσι........
Δημήτρης Κεφάλας

Μέλος Δ.Σ. ΕΣΣΝΑ


Γειά στο στόμα (πένα) σου...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΣΩΤΗΡΗ,
πολύ ωραια όλα αυτά ΑΛΛΆ προφανώς αφορούν άλλα θέματα απο αυτά που εσυ υπονοείς.
Πρέπει να καταλάβεις οτι άλλο τμήμα η ακαδημία όπου έχουμε εμείς τα παιδιά μας και άλλο η ομάδα της Α΄ΕΘΝΙΚΗΣ όπου κάποιοι ειναι επαγγελματίες και καποιοι πρέπει να τους πληρώνουν.Ε λοιπόν αυτοί οι κάποιοι που πληρώνουν είναι και τα ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ σ'αυτήν την ομάδα.ΑΥΤΟΙ και μόνο αποφασίζουν για το πιοι θα παίζουν σ'αυτή την ομάδα και αυτοί κανουν τις μεταγραφές για αυτη την ομάδα.
Οταν τους παρακαλάει ο 2000ρος να ερθει σε μας αυτοί θα μεινουν με τον 1000άρι?Μόνο αμα δεν τους ενδιαφέρει η ομάδα και δεν τους νοιάζει αν αυτη θα πέσει.
Καλώς ή κακώς οταν δινεις καποια χρηματα για τις πρώτες σκακιέρες δεν μπορείς να αφήνεις να σε κρεμάνε οι κάτω επειδη ειναι καλά ή δικά μας παιδιά.
Τα δικά μας παιδιά μπορούν να βοηθάνε εκεί που μπορούν (Μπικος Αττικης φιλιας ομαδικά νεανικά).
Προσπάθησε να καταλάβεις τον διαχωρισμό αυτων των δυο Α΄ΕΘΝΙΚΗ και ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ και θα δεις οτι έχω δίκιο.Θα ρώταγε ποτε ο Κόκκαλης τι να κάνει με κάποιον παίχτη? Ούτε τον ιδιο τον Μπαγιεβιτς δεν ρώταγε,ασε που και αυτον νύχτα τον έστειλε.
Επειδη εχω και να δουλέψω (το κανουμε και αυτο ακόμα) σταματαω εδω.
Με ΑΓΑΠΗ και ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ.
ΝΙΚΟΣ

ΜΠΟΥΖΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ είπε...

Φίλε Νίκο,

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Όμως ποτέ δεν υπονόησα τίποτε, αλλά απλά ότι λέω το εννοώ.
Δεν σου κρύβω ότι θα μπορούσε να είναι πολύ συγκινητικό το σχόλιό σου στο σημείο που αναφέρεσαι "ότι κάποιοι πρέπει να τους πληρώνουν".
Επειδή ειλικρινά δεν ξέρω ποιοί είναι αυτοί που πληρώνουν (τα τρία τελευταία χρόνια στο σκακιστικό τμήμα δεν έχει γίνει ούτε οικονομικός απολογισμός αλλά ούτε κάν μια απλή αναφορά για τέτοια θέματα - έστω στην κοπή της πίττας) θα μπορούσες να μου πείς εσύ ποιοί είναι αυτοί οι κουβαρντάδες; Αν υπάρχουν αλήθεια γιατί πληρώνουν,είναι δικά τους τα χρήματα που δαπανούν, και άν ναι ποιά είναι τα κίνητρά τους να αγοράζουν κατηγορία και κατάταξη της ομάδας σ' αυτή; Πραγματικά θα με ενδιέφεραν πολύ οι απόψεις σου.
Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι επίσημα πληρώνουν οι γονείς των παιδιών των ακαδημιών. Και φαντάζομαι ότι θέλουν (εγώ το επιδιώκω και βοηθάω ενεργά σ' αυτό) το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων τους (που βέβαια δεν τους περισσεύουν) να επιστρέφει με την μορφή μαθημάτων (και όχι μόνο) στα παιδιά τους. Όπως επίσης έχω πεί πολλές φορές δημόσια αυτό που ενδιαφέρει εμένα σαν γονέα αλλά και άλλους με τους οποίους συζητώ είναι να εξελίσσονται τα παιδιά μας μέσα στον σύλλογο και όχι να παραγκωνίζονται από "αγορασμένους" οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το σκάκι αλλά για τα χρήματα που θα βγάλουν από αυτό. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία σε ποιά κατηγορία ανήκεις (ειδικά όταν είναι αγορασμένη) αλλά να παίζεις εκεί που αξίζεις και που φθάνουν οι δυνάμεις σου. Αυτό είναι μάθημα ζωής για τα παιδιά μας και όχι να αγοράζεις τα πάντα. Είδες που φθάσαμε σαν κράτος έχοντας αυτή τη νοοτροπία.
Τι παραδείγματα δίνουμε στα παιδιά μας όταν ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις; Και δεν είμαι βέβαια αιθεροβάμων, ούτε πιστεύω ότι όλα τα στραβά θα διορθωθούν άμεσα, ή ότι δεν θα πρέπει μια ομάδα να ενισχύεται περιστασιακά για να πετύχει κάποιο στόχο. Όχι όμως να γίνεται αυτοσκοπός και να διαρκεί συνέχεια.
Καλό θα είναι λοιπόν να ακούγονται καθαρά οι γνώμες μας, να συμμετέχουμε πλέον ενεργά αφού όμως μας τίθενται προηγουμένως καθαρά, έγκαιρα και υπεύθυνα όλα τα δεδομένα, τα θέματα και τα προβλήματα του τμήματος από τους υπεύθυνους. Έτσι θα μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως ποτέ δεν έχει γίνει ούτε μία συνάντηση όλα αυτά τα χρόνια για να συζητήσουμε.
Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της παρούσας ανάρτησης και ειδικότερα τα σημειωμένα με έντονα κόκκινα στοιχεία, και όχι το ποιοί θα αποφασίζουν για την σύνθεση της Α'ομάδας (ασφαλώς κάποιοι θα πρέπει να αποφασίζουν εν τέλει για κάθε τι), ούτε ότι κάτι γίνεται αντικαταστατικά πράγμα που δεν με ενδιαφέρει (εξάλλου το σκακιστικό τμήμα (όπως και μερικοί άλλοι σκακιστικοί σύλλογοι) δεν είναι αυτόνομο αλλά έχει την ιδιαιτερότητα να είναι τμήμα ενός συλλόγου με πολλά τμήματα που απ' ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται και πολύ για το ΣΚΑΚΙ.
Τέλος φρονώ ότι όποιοι θέλουν να είναι "ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ" καλό θα είναι να το κάνουν σε ιδιωτικές τους δραστηριότητες και όχι σε κοινωνικά σωματεία ή συλλόγους, ιδίως όταν εμπλέκονται παιδιά.

Σωτήρης Μπούζας