Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ





Σε παλαιότερη ανάρτησή μας επισημάναμε ότι το σημαντικότερο "συμβάν" της τελευταίας δεκαετίας που έχει σχέση με την εξέλιξη στο σκάκι είναι η βελτίωση της υπολογιστικής ταχύτητας στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με την παράλληλη ανάπτυξη ισχυροτάτων σκακιστικών προγραμμάτων τα οποία είναι πλέον σε θέση να "κερδίζουν" και τους πλέον ισχυρούς σκακιστές. Η πλειοψηφία (για να μην πω η ολότητα) των "δυνατών" σκακιστών περιλαμβάνει στην προετοιμασία και στις προπονήσεις την χρήση τέτοιων προγραμμάτων. Όποιοι δεν προσαρμόζονται σε αυτή την νέα πραγματικότητα σε λίγο χρόνο παύουν να είναι ανάμεσα στους δυνατούς.
Με αφορμή την αναρτηθείσα εικόνα, ας θυμηθούμε τους τρείς νόμους της Ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμωφ οι οποίοι άν και συναντώνται σε μερικά από τα πρώϊμα έργα του, διατυπώθηκαν για πρώτη φορά στο αφήγημά του Runaround (Μηχάνευμα) του 1942:
ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ένα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει άνθρωπο ή αδρανώντας να επιτρέψει να πάθει κακό άνθρωπος.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές των ανθρώπινων πλασμάτων, εκτός και αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.
ΤΡΙΤΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του, όσο οι ενέργειές του για να προστατευθεί δεν έρχονται σε αντίθεση με τον 1ο και τον 2ο νόμο.
Ο Ασίμωφ συνειδητοποίησε αργότερα ότι οι 3 πρώτοι νόμοι δεν επαρκούσαν προκειμένου να προστατεύσουν την κοινωνία. Γι'α αυτό στο βιβλίο του Robots and Empire του 1985, δημιούργησε ένα ισχυρότερο νόμο τον "ΖΕΡΟΘ" του οποίου όλοι οι προηγούμενοι νόμοι είναι υποδεέστεροι:
Ένα ρομπότ δεν πρέπει να βλάπτει την ανθρωπότητα, ή αδρανώντας, να επιτρέψει να πάθει κακό η ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: