Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ




Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την σημερινή τους σκακιστική στήλη που νομίζουμε ότι έχει ενδιαφέρον:

Σκάκι Γκραν Σλαμ με Κάρλσεν, Ανάντ, Σίροφ, Κράμνικ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κοσμάς Κέφαλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 10 Σεπτεμβρίου 2010


ΜΕ ΑΝΕΤΗ πρόκριση του Σίροφ και δύσκολη του Κράμνικ ολοκληρώθηκε στη Σαγκάη το ημιτελικό τουρνουά για το Γκραν Σλαμ.
Ο Σίροφ, ο οποίος έπαιξε εξαιρετικό παιχνίδι, εξασφάλισε την πρώτη θέση έναν γύρο πριν από τη λήξη των αγώνων. Αντιθέτως ο Κράμνικ αναρριχήθηκε στην προνομιούχο δεύτερη θέση μετά... τη λήξη του τουρνουά και συγκεκριμένα στα πλέι οφ. Το πρώτο μέρος των αγώνων (τρεις πρώτοι γύροι) είχε χαρακτηριστεί από τις πολλές ισοπαλίες και τις νίκες του Αρονιάν και του Σίροφ επί του σχετικά αδύναμου Βανγκ Χάο (αδύναμος για μια τέτοια παρέα, από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου είναι ο άνθρωπος).
Στον 4ο γύρο σημειώθηκε το πρώτο εντυπωσιακό αποτέλεσμα (Σίροφ - Κράμνικ 1-0, ύστερα από σοβαρό λάθος του Ρώσου) και με δεδομένο το σύστημα βαθμολογίας (τρεις βαθμοί για τη νίκη, ένας για ισοπαλία, μηδέν για ήττα) τα περιθώρια για πρόκριση του Κράμνικ άρχισαν να στενεύουν.
Βαθμολογία μετά τον 4ο γύρο: 1ος Σίροφ (Ισπανία, 2749) 8 βαθμοί, 2ος Αρονιάν (Αρμενία, 2783) 6, 3ος Κράμνικ (Ρωσία, 2780) 3, 4ος Βανγκ Χάο (Κίνα, 2724) 2. Στον αμέσως επόμενο γύρο ο Κράμνικ ανέτρεψε την κατάσταση κερδίζοντας τον Αρονιάν, ενώ ο Σίροφ νίκησε τον Βανγκ Χάο εξασφαλίζοντας πρώτη θέση και πρόκριση.
Χωρίς νικητή έληξαν οι παρτίδες του τελευταίου γύρου (Κράμνικ- Βανγκ Χάο και Σίροφ- Αρονιάν), οπότε η δεύτερη θέση κρίθηκε στα μπαράζ παρτίδων μπλιτς: Κράμνικ- Αρονιάν 2-1 (1-0, 0-1, 1-0).
Τελική κατάταξη: 1ος Σίροφ 12 βαθμοί (αήττητος με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες), 2ος Κράμνικ 7 (1 νίκη, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα και επικράτηση στο μπαράζ), 3ος Αρονιάν 7 (1 νίκη, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα), 4ος Βανγκ Χάο 3 (3 ισοπαλίες, 3 ήττες).

Οι δύο πρώτοι, μαζί με τον Κάρλσεν (Νορβηγία, 2826) και τον Ανάντ (Ινδία, 2800), θα συναντηθούν από 9 έως 15 Οκτωβρίου στο Μπιλμπάο για τον τελικό του Γκραν Σλαμ (μέσος όρος ΕΛΟ: 2788,75!).
Προηγουμένως οι Κάρλσεν, Κράμνικ, Σίροφ θα βρεθούν μαζί στη Σκακιστική Ολυμπιάδα (δεν θα αγωνιστεί ο Ανάντ), ενώ την Παρασκευή ο Κάρλσεν θα έχει άλλη μία σπουδαία δραστηριότητα: θα αντιμετωπίσει μέσω Διαδικτύου τους σκακιστές όλου του κόσμου! Σχετικό ρεπορτάζ στα σάιτ: http://www. chess.co. uk/twic/twic. html και http://www. chessbase. com/

Σίροφ (2749)- Κράμνικ (2780)

Δεν υπάρχουν σχόλια: