Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ - 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973-2013 40 ΧΡΟΝΙΑ

Την Τετάρτη 14.11.1973 οι από καιρό εξεγερμένοι φοιτητές της Αθήνας αποφάσισαν να κλειστούν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνοντάς το. Ο αγώνας τους κλιμακώθηκε σταδιακά και πέρα από τα καθαρά φοιτητικά θέματα, περιέλαβε πολιτικά αιτήματα με κυρίαρχο το γκρέμισμα της αμερικανόδουλης δικτατορίας των συνταγματαρχών και κύρια συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία. Ο λαός τους υποστήριξε παντοιοτρόπως, κατακλύζοντας τους δρόμους της Αθήνας γύρω από το Πολυτεχνείο συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανατροπής της χούντας.

 Ιστορικός έχει μείνει ο ραδιοσταθμός που έφτιαξαν οι φοιτητές και που εξέπεμψε στα 'μακρά κύματα' από το ΕΜΠ τις μέρες του αγώνα τους: ...''Εδώ Πολυτεχνείο - Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιoφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων''....

Στις 17 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα, πρωϊνές ώρες του Σαββάτου, και ενώ οι φοιτητές επέμεναν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα τανκ. Ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο είχε διαλυθεί βίαια, ενώ ο καπνός από τα δακρυγόνα έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Στη 1:30 μ.μ. ο επικεφαλής του τάγματος του στρατού έδωσε διορία να εγκαταλείψουν το κτήριο. Οι φοιτητές αρνήθηκαν και παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα. Στις 2:50 π.μ. ο επικεφαλής διέταξε το τανκ να γκρεμίσει την πύλη του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα εισέβαλλαν άντρες των ΛΟΚ χτυπώντας όποιον έβρισκαν. Ο στρατός υποσχέθηκε ελεύθερη δίοδο και άφησε τον κόσμο να φύγει τουλάχιστον από την πύλη της οδού Στουρνάρη με κατεύθυνση την πλατεία Εξαρχείων, αν και η αστυνομία περίμενε πιο πάνω στα στενά για να δείρει ή/και να συλλάβει όσους μπορούσε.

17 Νοέμβρη 1973
Λίγο πριν το γκρέμισμα της πύλης του Πολυτεχνείου
Ο θλιβερός απολογισμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  που είχε κορυφωθεί αγωνιστικά την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, ήταν 23 ανθρώπινες ζωές, οι περισσότεροι νέοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: