Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ - THE BOOK THIEF


Στη φωτογραφία η "κλέφτρα" Sophie Nelisse, μαζί με τον θετό της πατέρα, Geoffrey Rush που επιστρατεύθηκε από τους Nazi.





Η ταινία Κλέφτρα Βιβλίων (The Book Thief), είναι  βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Markus Zusak, σε σκηνοθεσία Brian Percival, και πρωταγωνιστές του Sophie Nelisse (εξαιρετική), Geoffrey Rush (εξαιρετικός όπως συνήθως), και την Emily Watson (πολύ καλή). 
Είναι η ιστορία της Liesel, την οποία η μητέρα της, απο ανατολική χώρα, κυνηγημένη από τους Ναζί, αναγκάζεται να την "δώσει" σε γερμανική οικογένεια για να σωθεί. Ο θετός πατέρας της, ο Rush, είναι ένα κομμάτι μάλαμα. Η θετή μητερα της, Watson, κακιά μάγισσα, αλλά όσο προχωράει το έργο αποκαλύπτει κάτω από την γερμανική αυστηρότητά της μία τρυφερότητα και αγάπη ανείπωτη. 
Η Liesel, δυστυχισμένη και επιφυλακτική στην αρχή, βρίσκει καταφύγιο στα βιβλία. Αλλά επειδή δεν έχει δικά της, το καθεστώς ώς γνωστόν τα έκαιγε, άρχισε να τα "κλέβει" (ή ίδια έλεγε ότι τα δανειζόταν), από την απίθανη βιβλιοθήκη του ναζιστή Δημάρχου, στον οποίο παρέδιδε τα ρούχα που η θετή της μητέρα έπλενε και σιδέρωνε. 
 Έτσι, η Liesel άρχισε να ανακαλύπτει τη ζωή μεσ' από τις λέξεις - κάτι που της έμαθε ένας νεαρός Εβραίος τον οποίο έκρυβαν οι θετοί της γονείς στο φτωχικό τους σπίτι, στο υπόγειο, για να μην τον βρουν οι ναζί. 
Το έργο αναδεικνύει τη δύναμη των λέξεων, ιδίως μπροστά σις πολύ δύσκολες καταστάσεις. Την διαρκή δυστυχία της Liesel ομόρφαιναν οι λέξεις που αγάπησε, και μέσω αυτών και οι άνθρωποί της. Πραγματικά υπέροχη ταινία. (Στη φωτογραφία, μαζί με τον θετό της πατέρα, Geoffrey Rush).

Δεν υπάρχουν σχόλια: