Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΥΠΟΜΟΝΗ - ΠΙΣΤΗ

ΕΠΕ - ΣΑΜΠΡ - ΦΛΕΡΕ

Στην εικονιζόμενη φωτογραφία η εθνική οµάδα ξιφασκίας αθλητών µε κινητικές αναπηρίες της Γαλλίας προπονείται εντατικά για το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ξιφασκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο Παρίσι από 4 έως 13 Νοεµβρίου.






Η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξένησε και το πρώτο παγκόσµιο πρωτάθληµα του συγκεκριµένου αθλήµατος το 1921. Οι αθλητές θα αγωνισθούν στο ξίφος µονοµαχίας (επέ), στη σπάθη (σαµπρ) και στο ξίφος ασκήσεως (φλερέ). Η ξιφοµαχία για όσους έχουν κινητικά προβλήµατα γίνεται µε αµαξίδια σταθεροποιηµένα στο έδαφος.

Αν σκεφθεί κανείς ότι η πρώτη απεικόνιση ξιφοµαχίας που γνωρίζουµε ήταν σε αιγυπτιακό ναό του 1190 π.Χ., δηλαδή πριν από 3.200 χρόνια, τότε σίγουρα η ξιφασκία πρέπει να θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα αθλήµατα.



ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ  ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΤΟΥ ΝΕΛΣΟΝΑ

Το εικονιζόµενο ξύλινο αντίγραφο του βρετανικού πολεµικού πλοίου «ΗΜS Victory» είναι το αποτέλεσµα µιας προσπάθειας που διήρκεσε 17 ολόκληρα χρόνια. Ο γλύπτης Ιεν Μπρέναν άρχισε το έργο το 1993 και πέρασε 5.000 ώρες λαξεύοντάς το σε ένα κοµµάτι ξύλου βελανιδιάς.









Το µοντέλο της ναυαρχίδας του ναυάρχου Νέλσον, στη ναυµαχία του Τραφάλγκαρ, το 1805, η οποία σήµανε τον θρίαµβο του αγγλικού στόλου επί του γαλλικού και του ισπανικού, αλλά και τον θάνατο του ναυάρχου, περιλαµβάνει 61 µέτρα σχοινιών, 104 πυροβόλα µινιατούρες, 37 ιστία και σηµαίες. Το ξύλο βελανιδιάς που χρησιµοποίησε ο Μπρέναν, προερχόταν από το δεύτερο κατάστρωµα των πυροβόλων του «Victory» και ήταν τόσο σκληρό ώστε ο γλύπτης είπε πως ήταν σαν να λαξεύει τσιµέντο. Το µοντέλο έχει µήκος 1,2 µ.

Το πρωτότυπο βρίσκεται σε δεξαµενή στο Πόρτσµουθ και δέχεται 400.000 επισκέπτες τον χρόνο. Για τη ναυπήγησή του, το 1778, είχαν χρειαστεί 6.000 δένδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: