Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ




Αναδημοσιεύουμε μία ανάρτηση με θέμα ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ από το νέο σκακιστικό ιστότοπο "ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ" (skakiwest.blogspot.com) στον οποίο ευχόμαστε ποιοτικές αναρτήσεις, άφθονους αναγνώστες και μακροημέρευση.
Αυτονόητο είναι ότι προσυπογράφουμε την ανάρτησή αυτή, αλλά και όλες τις υπόλοιπες τέσσερεις (4) μέχρι σήμερα αναρτήσεις τους οι οποίες είναι πολύ καίριες. Συγχαρητήρια !


Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Μεταγραφές Αθλητών
Πολύ καλή, μου είπαν, η διοργάνωση των πανελληνίων πρωταθλημάτων κάτω των 20 και κάτω των 18 στο Περιστέρι. Τα αποτελέσματα και τα αγωνιστικά μπορείτε να τα διαβάσετε και στον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης http://panellinia11.peristerichess.gr/. Εγώ στο άρθρο αυτό θα ασχοληθώ με ένα μικρής έκτασης αλλά πολύ σημαντικό στην ουσία του περιστατικό που σημειώθηκε σε πηγαδάκι κατά τη διάρκεια του 8ου γύρου. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω γιατί το συζήτησα με απόλυτα αξιόπιστη πηγή. Ακούστηκαν λοιπόν κάποια "παράπονα"-"καταγγελίες"-"διαμαρτυρίες" (όπως θέλετε ονομάστε το) προς τον πρόεδρο της ΠΣ Περιστερίου για τις μεταγραφές που προσπάθησε ή που έκανε ο κος Μπέλλος. Αντιδρούσαν γονείς και αθλητές, από την Καβάλα κυρίως, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να παίρνει η ΠΣ Περιστερίου όλους αυτούς τους αθλητές με αυτόν τον τρόπο και να αποδυναμώνει τις άλλες ομάδες. Ειπώθηκε επίσης ότι η ΠΣ Περιστερίου μπορεί να έχει κάποιες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό αλλά αυτό οφείλεται στη δουλειά που έκαναν τα άλλα σωματεία με τα παιδιά, τα οποία τελικά κατέληξαν στο Περιστέρι έτοιμοι αθλητές. Ο κος Μπέλλος αντέδρασε λέγοντας πως το καλύτερο σωματείο, εννοώντας τη ΠΣ Περιστερίου, μπορεί να παίρνει όποιον αθλητή θέλει εφόσον του δίνει προπονήσεις, μέλλον, καλές συνθήκες και συνεργασία, φέρνοντας παράδειγμα το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό.

Όλοι οι γονείς όμως που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σκάκι, δεν επιθυμούν την ποδοσφαιροποίηση του χώρου. Το κάθε παιδί ξεκινάει το άθλημα αγνά, στο σύλλογο της γειτονιάς του με σκοπό να περάσει όσα από τα παιδικά του χρόνια μπορέσει με αυτό το όμορφο άθλημα-παιχνίδι.

- Πόσο ηθικό άραγε είναι, με τις σημερινές συνθήκες κρίσης και εξαθλίωσης, να δελεάζεις με λεφτά παιδιά, που ίσως λόγω της οικονομικής τους κατάστασης θα ενδώσουν σε μία μεταγραφή ;

- Πόσο όμορφο γίνεται και τι καλό προσφέρεις στο άθλημα εάν η επιθυμία σου δεν είναι μόνο η ενίσχυση του σωματείου σου αλλά και η αποδυνάμωση των "ανταγωνιστών" σου ;

- Πόσο όμορφους και με ενδιαφέρον φαντάζεσαι τους αγώνες της Α' Εθνικής το προσεχές καλοκαίρι με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του σκακιού ;

- Πόσες ομάδες θα χρειαστεί να πάρετε υπό την προστασία σας, εκτός ΠΣ Περιστερίου και ΣΑΚ Αργοναύτης, για να μπορέσουν οι αθλητές που έχετε να παίξουν σκάκι ;

- Τέλος, πόσα παιδιά νομίζετε ότι θα έχουν ενδιαφέρον να παραμείνουν στο άθλημα, σε συνδυασμό με την απίστευτη και ετσιθελική απόφαση της ΕΣΟ για μείωση στις σκακιέρες της Α' Εθνικής ;

Όλα αυτά, που αναμφισβήτητα δεν είναι παράνομα και έχει κάθε δικαίωμα κάποιος να λειτουργεί έτσι, οδηγούν το άθλημα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η ιστορία και η πείρα άλλωστε έχει δείξει ότι μονοπωλιακές νοοτροπίες και τακτικές οδηγούν σε ναυάγια τύπου "ΣΑΜΙΝΑ". Μεταφορικά και κυριολεκτικά. "


Διαβάστε και 5 πολύ ενδιαφέροντα σχόλια (που δημοσιεύτηκαν μέχρι τώρα) σπου αφορούν την παραπάνω ανάρτηση:



Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή προσέγγιση του θέματος. Επιτέλους κάποιος μιλάει. Όλοι στο χώρο μας λίγο-πολύ συζητάμε το θέμα αλλά κανένας δεν σχολιάζει δημόσια. Ελπίζω να πούνε κι άλλοι τη γνώμη τους. Ας μη βλέπουμε μόνο τα στραβά στο σκάκι. Να τα δημοσιοποιούμε κιόλας για να κάνουν όλοι τη κριτική τους με την ελπίδα να αλλάξει κάτι.
"πυργούλης"

10 Ιανουαρίου 2011 10:43 π.μ.


Ο/Η Ανήσυχος Πατέρας είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιο, όμως αυτό το "από την Καβάλα κυρίως", με βάζει στον πειρασμό να κάνω τον Συνήγορο του Διαβόλου:
Από την ίδια Καβάλα...
... που (παρά την εξαιρετική και αξιέπαινη δουλειά της στις υποδομές), μόλις στην τελευταία της συμμετοχή έφερε Κοινοτικό στην U-12;
... που πρωτοστάτησε στην κίνηση για κάθε άλλο παρά "όμορφους και με ενδιαφέρον αγώνες της Α' Εθνικής" ακριβώς τη χρονιά που μας πέρασε;
... που ναρκοθέτησε με αποχή της τελευταίας στιγμής, ακόμη και την τελική φάση του Ομαδικού Παίδων-Κορασίδων; Υπήρξαν, όντως, "δυσμενείς καιρικές συνθήκες". Ομως, το Ωραιόκαστρο ήθελε να τις ξεπεράσει και τις ξεπέρασε. Το ίδιο κι η Αμφισσα που έπρεπε ν' ανεβοκατέβει τον Παρανασσό (αν τελικά η ομάδα της Φωκίδας έκανε κύκλο μέσω Ρίου mea culpa, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα).
... που μάλλον είναι σκόπιμο να αποφεύγει συζητήσεις για "προστατευόμενες ομάδες", τουλάχιστον μέχρι να δούμε σε κάποια τελευταία αγωνιστική κάποιου πρωταθλήματος, κάτι σαν Στέγη-Αργοναύτης 6-6.
Συμφωνώ απόλυτα με τους χαρακτηρισμούς στο τελευταίο ερώτημά σας για "την απίστευτη και ετσιθελική απόφαση της ΕΣΟ για μείωση στις σκακιέρες της Α' Εθνικής" και συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για τις επιπτώσεις στη μείωση του ενδιαφέροντος των παιδιών. (Οι μειωμένες συμμετοχές στα Νεανικά, αποτελούν μια ένδειξη, αλλά είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα).
Μόνο που είναι γνωστό, ποιός πρωτοστάτησε σ' αυτή την απόφαση και ποιός την πολέμησε.
Να μην σας κουράζω: Δεν διαφωνώ με τους προβληματισμούς σας. Μ' ενοχλεί, που ΜΑΣ χτυπούν φιλικά στην πλάτη, εκείνοι που ανησυχούν, επειδή βρέθηκαν άλλοι να πλειοδοτήσουν.

11 Ιανουαρίου 2011 3:11 π.μ.





Ο/Η sw είπε...


Συμφωνώ απόλυτα με τον 'Ανήσυχος Πατέρας' όπως υπογράφει. Τις ίδιες ανησυχίες έχουμε όλοι. Είναι απόλυτα σωστά όσα λέει. Στη παραπάνω δημοσίευση, απλά παρέθεσα όσα έμαθα πως έγιναν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν έκανα αναδρομή στα πεπραγμένα και στις τακτικές των ομάδων. Με αφορμή λοιπόν το επεισόδιο αυτό δημοσιοποίησα τις απόψεις μου. Φυσικά οι πρακτικές που στηρίζουν το άθλημα δεν είναι αυτές, σημερινές και χτεσινές. Το άθλημα στηρίζετε από τους απλούς γονείς και από ομάδες που έξω από παρατάξεις και συμφέροντα, με κόπο, μεράκι και προσωπικά έξοδα τρέχουν σε όλη την Ελλάδα για τα παίξουν τα παιδιά τους σκάκι. Οι ομάδες που αναφέρεις είναι από τα θετικά παραδείγματα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω, κι εγώ, από τη Βόρεια Ελλάδα την Ε.Σ.Ο. «Χρονικόν-Παπάφη», στον ΠΟ Α’ Εθνικής, που πέντε φίλοι έφτιαξαν το σωματείο για να περνάνε καλά οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Αυτό για μένα αξίζει περισσότερο από το πρωτάθλημα Α' Εθνικής. Όποιος καταλαβαίνει αυτό που λέω είναι ο κερδισμένος και αυτή τη νίκη θα περάσει και στα παιδιά του. Δείτε τα παιδιά στα διάφορα τουρνουά. Υπάρχουν παιδιά δυστυχισμένα που έχασαν ή ακόμη και που κέρδισαν αλλά δεν έπαιξαν καλά και παιδιά που είναι ευτυχισμένα χάσουν-κερδίσουν γιατί χαίρονται το παιχνίδι και την προσπάθεια. Εσείς τι παιδιά προτιμάτε ;


11 Ιανουαρίου 2011 10:15 π.μ.




Ο/Η ακριβοδίκαιος είπε...


Σκάκι στα Δυτικά, αλλά και σκάκι μεροληπτικά.
Τώρα στο ρόλου του κακού ο Αντώνης Μπέλλος, που "δελεάζει με λεφτά παιδιά".
Δε γράφετε, όμως, κύριοι, ότι ο Μπέλλος προσφέρει σε παιδιά όλα τα μέσα για τη σκακιστική τους πρόοδο (προπονήσεις, αγώνες κτλ), ότι γλυκά λεφτά, και μάλιστα πολλά, παίρνουν σωματεία, για να αποδεσμεύσουν παιδιά, ότι ο Μπέλλος και η ΠΣ Περιστερίου διαφώνησαν έντονα με τις αλλαγές στη σύνθεση των ομάδων της Α΄ Εθνικής.
Ο Μπέλλος, κύριοι, δεν παραμυθιάζει ούτε τους γονείς ούτε τα παιδιά. Προσπαθεί να φέρνει στα σωματεία του τους καλούς σκακιστές. Δεν πουλάει φούμαρα στο κάθε παιδάκι που κουνάει τα ξυλάκια ότι αυτός θα το κάνει από GM και πάνω και δε φανατίζει τους γονείς με ιστορίες γι' αγρίους.
Μπορεί να μη μας αρέσει ότι λειτουργεί σαν το Μαρινάκη του Ολυμπιακού, επειδή εμείς οι γείτονες στα δυτικά δεν μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε, αλλά τα περί ηθικής και ναυαγίων είναι σκέτες παρόλες.


11 Ιανουαρίου 2011 1:51 μ.μ.






Ο/Η sw είπε...


Αγαπητέ φίλε "Ακριβοδίκαιε", ούτε εσύ έχεις άδικο. Όπως αναφέρω και στο κεντρικό σχόλιο, ο κος Μπέλλος δεν κάνει κάτι παράνομο. Έχει το απόλυτο δικαίωμα να λειτουργεί έτσι. Στα ερωτήματα που θέτω όμως εσύ ο "Ακριβοδίκαιος" δεν μπήκες στο κόπο να απαντήσεις. Απλά τα χαρακτηρίζεις παρόλες. Γενικά στο ύφος του σχολίου σου διακρίνω πολύ ένταση και θυμό. Γιατί; Συμφωνώ μαζί σου ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα τεκταινόμενα στο χώρο έχουν και οι ομάδες που δεν μπορούν να προσφέρουν πράγματα στους αθλητές τους, που έχουν βυθιστεί στο τέλμα των παραγόντων και που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Πολλών ομάδων οι παράγοντες έχουν παντρευτεί τις καρέκλες τους και πιστεύουν πως ορίζουν τις τύχες των παιδιών. Των δικών μας παιδιών. Υπάρχουν ομάδες χωρίς προπονητές και χωρίς προπονήσεις ή στη καλύτερη περίπτωση με έναν προπονητή για όλες τις ηλικίες και μία με το ζόρι προπόνηση την εβδομάδα. Υπάρχουν προπονητές και ομάδες που διαχωρίζουν τα παιδιά σε βόρειους και νότιους για να επιβιώσουν οι ίδιοι. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλα αυτά υπάρχουν. Αλλά λίγο πολύ έτσι είναι η κατάσταση και όλες οι ομάδες λειτουργούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Και επειδή υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, το εκμεταλλεύεται ο κος Μπέλλος για να φτιάξει μία (ή δύο) πανίσχυρες ομάδες. Όταν μία ομάδα όμως ξεχωρίζει τόσο πολύ, οι άλλοι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν ούτε στο ελάχιστο τι μέλλον έχουν; Αλλά ακόμη και εάν κάποιες ομάδες τα καταφέρουν και προσαρμοστούν, τι ομάδες θα έχουμε; Με κοινοτικούς στις σκακιέρες κάτω των 12 όπως είπε και ο φίλος που υπογράφει "Ανήσυχος Πατέρας"; Και χωρίς μέλλον στις ομάδες, ας έχουμε πρωτάθλημα Α' Εθνικής, σε 2-3 χρόνια, μεταξύ ΠΣ Περιστερίου και ΣΑΚ Αργοναύτες σε πουλ αγώνες πέντε γύρων.


11 Ιανουαρίου 2011 4:57 μ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: