Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ


5. Τριγωνισμός
Συμβαίνει αρκετές φορές σε παρτίδες ενώ έχουμε την κίνηση να επιθυμούμε να είχε την κίνηση ο αντίπαλός μας διότι τότε είτε θα έχανε αμέσως είτε έχουμε κερδισμένη θέση.
Θα ήταν παραγματικά λοιπόν καλό για μας εάν με τις ακόλουθες κινήσεις μας θα μπορούσαμε να εξαναγκάσουμε τον αντίπαλό μας να παίξει τέτοιες (αναγκαστικές) κινήσεις που είτε χάνει αμέσως είτε να δημιουργήσουμε την ίδια θέση αλλά να είναι η σειρά του να παίξει.
Εδώ είναι που ο "τριγωνισμός" του τίτλου μπορεί να εφαρμοσθεί. Ο τριγωνισμός είναι η κίνηση του Βασιλιά μας σε τρίγωνο έτσι ώστε να φθάσουμε μετά από λίγες κινήσεις στην ίδια ακριβώς θέση με αυτή που ξεκινήσαμε να εφαρμόσουμε τον τριγωνισμό, αλλά, με την υποχρέωση του αντιπάλου μας πλέον να παίξει (διότι είναι η σειρά του να παίξει).
Πολλές παρτίδες κερδίζονται, αλλά και πολλές χάνονται εξαιτίας της λάθος εφαρμογής του "τριγωνισμού". Διότι όταν υπολογίζουμε (μετράμε) τις ακόλουθες κινήσεις μας και του αντιπάλου μας είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώνουμε μήπως με κάποια κίνησή μας ο αντίπαλος μπορεί να αλλάξει την πορεία του "τριγωνισμού" (κάνοντας και αυτός τριγωνισμό) προς όφελός του.

Δείτε το ακόλουθο video για τον τριγωνισμό (triangulation) στα φινάλε:

Δεν υπάρχουν σχόλια: