Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!

Α)
Αναδημοσίευση από σημερινή ανάρτηση στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου:  "Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία"

Το 2015 τι θα πουλήσουμε;

Αναρτήθηκε από τον/την sarant στο 28 Ιουνίου, 2011

Τα οικονομικά δεν είναι το φόρτε μου, τα αντιπαθώ μάλιστα λιγάκι, αν κι εμείς οι μεταφραστές πρέπει να ξέρουμε λίγο απ’ όλα, να είμαστε (ρηχά-ρηχά βεβαίως) ενήμεροι για όλους τους κλάδους. Οπότε, δεν περνιέμαι για ειδικός στα οικονομικά, και γράφω αυτές τις λίγες γραμμές κυρίως για να δώσω έναυσμα σε συζήτηση.
Μου σύστησαν και διάβασα ένα άρθρο του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη (δεν τον παρακολουθώ συστηματικά), που περιέχει δυο πίνακες, οι οποίοι φαίνεται να είναι παρμένοι από το ίδιο το κείμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το λέω αυτό επειδή για τον Καζάκη μπορεί κανείς να έχει πολλές αντιρρήσεις, αλλά τα στοιχεία αυτά, αν δεν κάνω λάθος, είναι επίσημα, δεν είναι δική του επεξεργασία. Λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το φετινό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 352,4 δις ευρώ (ψηλώνει ο νους με τέτοια νούμερα), ενώ το 2015, εφόσον εφαρμοστεί στο ακέραιο το θηριώδες πρόγραμμα εκποιήσεων και φόρων, και εφόσον δεν συμβεί κάποια απρόοπτη δυσμενής εξέλιξη, και εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα είναι… 351,4 δις, δηλαδή μόλις 1 δις λιγότερο, ύστερα από θυσίες τεσσάρων ετών!
Ομολογώ ότι το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό του νόμο δεν είχα την υπομονή ή την επιμέλεια να τα διαβάσω μέχρι τέλους -έριξα μια πρόχειρη ματιά όμως. Και βλέπω ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για το 2015 πρέπει, πέρα από τα άγρια φορολογικά μέτρα, να πουληθεί σημαντικό τμήμα της δημόσιας περιουσίας’ όχι απλώς αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών, αλλά και εκποίηση ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού της χώρας. Η λογική λέει πως όταν πουλάς κάτι υπό τέτοιες συνθήκες, το δίνεις σε μικρό κλάσμα της αξίας του ή της τιμής που θα έπιανε σε αβίαστη πώληση. Οπότε, δεν είναι άστοχο το επιχείρημα ότι, για να συγκεντρωθούν έσοδα 50 δις από πώληση δημόσιας περιουσίας, θα πρέπει να πωληθεί περιουσία αξίας 100-150 δις.
Και όλα αυτά εφόσον όλα πάνε κατά γράμμα.
Από την άλλη, βλέπω ότι οι εταίροι μας έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδιο χρηματοδότησης για την περίπτωση που δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο -άρα, το δίλημμα “μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία” (μεσοπρόθεσμο ή τανκς, σύμφωνα με τον εγγονό του δικτάτορα) δεν ισχύει απαραίτητα.
Και καλά -θα πουλήσουμε το Ελληνικό για τους τόκους τριών μηνών, τον ΟΠΑΠ για τους τόκους δύο μηνών, μια πιατέλα φιλέτα γης για τους τόκους ενός μηνός…. όταν περάσει η τετραετία, όταν έρθει το 2015 και το χρέος σου εξακολουθεί να είναι 351 δις -γιατί τόσο θα είναι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μεσοπρόθεσμου -και εφόσον όλα πάνε καλά!-, τότε, το 2015, τι θα πουλήσουμε;
Γι’ αυτό σκέφτομαι και λέω πως είναι καλύτερο να καταψηφιστεί αυτό το απαράδεκτο μεσοπρόθεσμο.


Β)
Από στοιχεία που μου έστειλε πρόσφατα ένας φίλος:

Ρίξτε απλά μια ματιά στους πίνακες.

Ειναι η Ελλάδα η πιο προβληματική οικονομία της Ευρωζώνης;
Δεν είναι, όπως και να το διαβάσεις!

κάντε κλικ στις εικόνες για καλύτερο διάβασμα










Ειναι η Ελλάδα η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη η στον κόσμο ανάλογα με το μέγεθός της όπως προσπαθούν να μας πείσουν εδώ κι ενα χρόνο;
Φυσικά όχι.


Είναι στις πρώτες θέσεις στον ιδιωτικό δανεισμό (που δεν αφορά στον δανεισμό των νοικοκυριών αλλά των ιδ.επιχειρήσεων);
Προς Θεού όχι!





















Ειμαστε πρωταθλητές σε δημόσιες δαπάνες; δαπάνες μισθών στο δημόσιο; κοινωνικές δαπάνες;δημόσιες δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες;
Σε καμμία περίπτωση!

Έχουμε τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους στην Ευρώπη, ένα τερατώδες όπως μας λένε δημόσιο δηλαδή;
Ρίξτε άλλη μια ματιά: (τα στοιχεία από Internation al Labor Organization/Public Sector Employment)
Σουηδία (2006): 33.8%            
Δανία (2008): 32.3%
Γαλλία (2006): 29%                  
Ολλανδία (2007): 27%
Φινλανδία (2006): 26.8%        
ΕΛΛΑΔΑ (2008): 22.3%
Μ. Βρετανία (2006): 20.2%     
Καναδάς (2008): 20% 
Αμερική (2008): 16.4%            
Ισπανία (2008): 14.6%
Ιταλία (2007): 14.4%,              
Γερμανία (2007): 14.3%





















Είμαστε από τις χώρες με τους ψηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ;
Η ερώτηση μόνο γέλιο προκαλεί.
Είμασταν 15οι στην παλιά Ευρώπη με την Πορτογαλία μόνο κάτω από εμάς!

Μήπως είμαστε όμως η χώρα με τα ακριβώτερα καταναλωτικά προιόντα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κλπ.);
Δυστυχώς ναι!
Παρ' όλα αυτα κάποιοι ακόμα εξακολουθούν να ρίχνουν τα βάρη και τις ευθύνες σε αυτούς που πληρώνουν την κρίση και όχι σε αυτούς που κερδίζουν από αυτήν.

Εχουμε μπεί σε βαθειά ύφεση;
Δυστυχώς ναι εξ αιτίας και της χαμηλής παραγωγικότητας της χώρας μας για την οποία δεν έχουμε φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης, αλλά κυρίως λόγω των μέτρων σωτηρίας από την κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.
Ο τρόπος που επιλέχτηκε για την αντιμετώπιση της ύφεσης ήταν η βαθύτερη ύφεση!

Για του λόγου το αληθές δείτε και μερικούς άλλους πίνακες:


































Πως λοιπόν βρέθηκε η Ελλάδα πρώτη-πρώτη στο στόχαστρο κι έγινε το πειραματόζωο της δυναστείας των αγορών;
Τι στο καλό αθλιότητα, γκαιμπελισμός , μανία ψεύδους και αισχρής προπαγάνδας εναντίον του λαού και των εργαζόμενων είναι αυτό που συμβαίνει; Και μάλιστα από αυτούς που εκλέχτηκαν για να μας "σώσουν"!
Πόσα αισχρά ψέμματα, ανακρίβειες, διαστροφές της αλήθειας χωρίς στοιχεία κλπ θα δεχτούμε ακόμα;
Τι θα γινόταν άραγε αν αντί για τη φοβερή καθημερινή προπαγάνδα/πλύση εγκεφάλου από υπουργούς, κυβερνητικούς παράγοντες και πλήθος αδιάβαστων "ειδικών", τα ΜΜΕ παρουσίαζαν τα πραγματικά στοιχεία που απλοί θνητοί, μπλόγκερς η ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι βρίσκουν με ευκολία στο CIA Factbook, στα site του ΟΟΣΑ, της ΕΣΥΕ και αλλού;
Πόσες εβδομάδες θα άντεχε μια κυβέρνηση που βασίζεται στον εκβιασμό και τα ψεύτικα στοιχεία, αν μας έλεγαν καθημερινά ποια είναι η πραγματικότητα με την ίδια ένταση που προσπαθούν να την διαστρέψουν;

Ας πάρουμε λοιπόν τη ζωή μας στα χέρια μας. Ας ψάξουμε, ας ανακαλύψουμε, ας μάθουμε, ας αντισταθούμε!
Ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε και τα ελαττώματά μας: την αδιαφορία μας για τα κοινά, τον ατομικισμό, τους εγωϊσμούς μας.

Να πάρουμε πίσω ότι είναι δικό μας!
Με κάθε τρόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: