Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑ








Η εκπομπή «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ» μας ταξιδεύει στο νομό ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ και στην Ιερά Μονή ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΑΔΙΟΥ, που ονομάζεται και ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑ.
Παρουσιάζεται η γεωγραφική της θέση, το όμορφο, φυσικό της περιβάλλον και πληροφορίες για την ανέγερση και τη λειτουργία της. Ο πνευματικός και η ηγουμένη του Μοναστηριού μιλούν για την κατασκευή του, την εξέλιξη του, τις καταστροφές και την επανίδρυση του.
Χρονολογείται από το δωδέκατο αιώνα, υπέστη πολλές φθορές κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και της Κατοχής και το 1953 μετατράπηκε σε γυναικεία Μονή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμβολή της Μονής στο αγώνα κατά των Τούρκων, αφού αποτέλεσε το ορμητήριο για τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ και τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΙΑΚΟ.
Ακολουθεί εκτενής περιγραφή της αρχιτεκτονικής του ναού, των εξαιρετικών τοιχογραφιών και αγιογραφιών του και των χαρακτηριστικών τους, του διάκοσμου του. Παράλληλα, διαθέτει ανεκτίμητα κειμήλια, όπως ένα σιγγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του Ε’, εορτάζει στις 6 Αυγούστου και η εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ θεωρείται θαυματουργή.
Στη συνέχεια, τοπικοί άρχοντες εξαίρουν την παρουσία του Μοναστηριού και την πολύπλευρη δράση του, ενώ τονίζουν τη στενή και άρρηκτη σχέση των μοναχών με τους κατοίκους.
Τέλος, προβάλλονται πλάνα από τον εσωτερικό και τον προαύλιο χώρο του ναού, τις επιγραφές του, τις ιερές εικόνες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: