Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΣΚΑΚΙ




"Το σκάκι είναι μια λίμνη στην οποία ένα κουνούπι μπορεί να κολυμπήσει και ένας ελέφαντας να πνιγεί." (Ινδική παροιμία)
Τα λόγια αυτής της ινδικής παροιμίας περιέχουν την ουσία, τη γοητεία και την ακαταμάχητη έλξη του σκακιού στα εκατομμύρια των φίλων του σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα παιχνίδι που δίνει τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από το σωματότυπο του καθένα μας, να παλέψει διεκδικώντας τη νίκη. Μία μάχη του πνεύματος, του χαρακτήρα, της προσωπικότητας!
Βέβαια το σκάκι παίζεται σε πολλά επίπεδα.
Υπάρχει το σκάκι που παίζεται από τον πολύ κόσμο, σε χαμηλό επίπεδο, για διασκέδαση. Στην περίπτωση αυτή κυριαρχεί η προσπάθεια να βρεθούν γρήγοροι συνδυασμοί που θα δώσουν τη νίκη. Σε πολύ χαμηλό σημείο βρίσκεται η πρόβλεψη, η επαγρύπνηση και η προσοχή. Κυριαρχεί η επιθυμία να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι, να χαλαρώσουμε από την καθημερινή ένταση.
Υπάρχει όμως και το σκάκι που παίζεται σε επίπεδο αγωνιστικό, από κορυφαίους σκακιστές, και τότε είναι μια δοκιμασία δύναμης και μια μαρτυρία του ανθρώπινου πνεύματος. Τότε η γοητεία του σκακιού βρίσκεται στην εκτίμηση της θέσης, στο βαθύ μέτρημα στις βαριάντες, στους έξυπνους συνδυασμούς, στην υπομονετική άμυνα, στα τολμηρά σχέδια, στις κοφτερές επιθέσεις και στα τακτικά χτυπήματα. Όλα αυτά με στόχο τη νίκη, και από την άλλη, η τραγική πτώση, η μοναδικότητα της στιγμής που πρέπει να παραδεχτείς την αδυναμία σου και την ήττα.
Σε όποιο επίπεδο όμως και αν παίζεται το σκάκι, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι το σκάκι είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Το επίπεδο των κορυφαίων σκακιστών μπορεί ίσως να μην το φτάσει ένας μέτριος παίκτης, αλλά μπορεί να εκτιμήσει το παιχνίδι τους όπως ένας μαθητής μουσικής εκτιμά τη σύνθεση ενός μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Πάντα όμως υπάρχει η επιθυμία να γίνεις καλύτερος, να ξεπεράσεις τον εαυτό σου...
(από το εισαγωγικό σχόλιο του Σάκη Κουβάτσου, οδοντίατρου, στο βιβλίο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ GM Στράτου Γρίβα)


Δεν υπάρχουν σχόλια: