Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΑΚΟΥΣΑΤΕ - ΑΚΟΥΣΑΤΕ !




Μεταφέρουμε σε κανονική ανάρτηση συμπληρωμένη με την απάντησή μας, την αναρτηθείσα το προηγούμενο Σάββατο στην κορυφή της σελίδας του ιστολογίου:  "Καταγγελία-Ενημέρωση" στην οποία ο υποδεικνυόμενος επί μία εβδομάδα τώρα δεν απάντησε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Ερώτηση 1
Ποιός έφορος σκακιστικού τμήματος όταν στις 27.12.2010 η κλήρωση στα ατομικά νεανικά πρωταθλήματα Αττικής έφερε αντιμέτωπα δύο παιδιά του ίδιου συλλόγου, ξεπερνώντας κάθε όριο ηθικής, αντικειμενικότητας και ίσης μεταχείρισης  πήρε ενεργό μέρος στην σκακιστική προετοιμασία του ενός εξ΄αυτών;

Ερώτηση 2
Ποιό σκακιστικό τμήμα συλλόγου των νοτίων προαστίων "βαπτίζει" ιδιωτικά τα μαθήματα που διοργανώνει σε επιλεγμένους σκακιστές του και αποπέμπει από αυτά τους μη αρεστούς στον έφορό του και στην παρέα του;


Απαντήσεις
Αναζητήστε στους παρακάτω συνδέσμους τα αγόρια και τα κορίτσια του ιστορικού που θα πάρουν μέρος στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά πρωταθλήματα σκακιού που θα διεξαχθούν στην Ερέτρια από 25/6 -1/7.


Μήπως οι συμμετοχές από το σκακιστικό τμήμα του  ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ δεν είναι έως τώρα ικανοποιητικές; Μήπως δεν βρήκατε καμμία; 


Οι υπεύθυνοι του σκακιστικού τμήματος έχουν ασφαλώς σοβαρές ευθύνες για την περίπτωση αυτή και όχι μόνο. Συμπεριφορές σαν τις παραπάνω καταγγελθείσες είναι απαράδεκτες ιδίως όταν αφορούν μικρά παιδιά που έτσι αποδιώχνονται από το σκάκι και δυστυχώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο παρόν ιστολόγιο έχουμε αναφερθεί δεκάδες φορές στα ζητήματα αυτά τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά δυστυχώς οι "αρμόδιοι" κάνουν ότι και οι κυβερνώντες σε σχέση με τους "αγανακτισμένους" των πλατειών: ότι δεν ακούν ή ότι δεν καταλαβαίνουν. 

Εάν δεν θέλετε τα παιδιά σας να αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα και να μην αξιοποιούν  βέλτιστα τον χρόνο τους, εάν βαρεθήκατε την αναξιοκρατία και τις λανθασμένες επιλογές στις οποίες κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη καν να εξηγήσει, εάν κουραστήκατε να παρακολουθείτε το ίδιο πάντα έργο "one man-show", εάν πιστεύετε ότι οι δοτοί δεν αρκούν , εάν είστε της γνώμης ότι το "διαίρει και βασίλευε" και η καλιέργεια αντιπαλότητας δεν προσφέρει στο σκάκι και στα παιδιά σας, προβληματισθείτε και απαιτείστε ουσιαστική συμμετοχή με δημοκρατικές διαδικασίες, με τη συγκρότηση επιτροπών στο σκακιστικό τμήμα σε συγκεκριμένους τομείς και με καθορισμένες αρμοδιότητες, στόχους και ευθύνες και τη στελέχωσή τους με τους γονείς και τους σκακιστές και όποιον άλλον επιθυμεί να προσφέρει, έτσι ώστε να μπουν επιτέλους οι σωστές βάσεις και να μην αποτελεί η βιτρίνα την αποκλειστική επιδίωξη.

ΥΓ: 
Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα σοβαρά για την δημοσίευση της υπόψιν ανάρτησης. 
Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να υπάρξει κάποια πίεση για να διορθωθούν τα λάθη, να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και να αλλάξει κάτι εν τέλει προς το καλύτερο στο σκακιστικό τμήμα, αφού το να οχυρώνεσαι πίσω από τις δοτές καρέκλες και να μην συζητάς επί της ουσίας ή  μη χρησιμοποιώντας τους ανθρώπινους πόρους που δίνουν τον χρόνο τους, τις γνώσεις τους και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν μη ενεργοποιώντας επιτροπές και μη αναθέτοντας τους καθήκοντα, είναι η γνωστή μέθοδος των κρατούντων για να μην γίνεται συζήτηση επί της ουσίας και να παραμένουν όλα όπως τα έχουν σκεφθεί, χωρίς καν να ενστερνίζονται τις όποιες καλές σκέψεις και ιδέες μπορεί να έχει κάποιος για να μην αμφισβητηθεί η αυθεντία και η παντοδυναμία τους. 
Πραγματικά πιστεύω (και το υποστηρίζω σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις που κατά καιρούς κάνω με σκακιστές και γονείς σκακιστών)  ότι οι αρμόδιοι του τμήματος προσφέρουν πολλά  και ότι  είναι χρήσιμοι. Δεν τα γνωρίζουν όμως όλα, ο χρόνος τους είναι περιορισμένος, δεν μπορεί ένας να τα κάνει όλα σωστά και εν τέλει ποιός μπορεί να διαφωνίσει στο ότι:  
Πολλοί μαζί συνεργούντες μπορούν να πετύχουν πολλά και να κάνουν την διαφορά

Σχετικές αναρτήσεις: εδώ   και   εδώ   και  εδώ


Σχόλια δεκτά και στο e-mail του ιστολογίου: bousassotirios@yahoo.gr 



Συμπλήρωση 13.6.2011:
Ερώτηση 3
Τι μαθαίνουμε όταν τα σκαλίζουμε...    
Εάν αληθεύει είναι εξαιρετικά προσβλητικό για όλους τους σκακιστές και για την ιστορία της ομάδας !
Αληθεύει ότι:
Στα μέσα Ιουνίου 2010 και μετά την κατάθεση των συνθέσεων των ομάδων  όπως προέβλεπε η σχετική προκήρυξη για την συμμετοχή τους στο 38ο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής, και ανάμεσα σ' αυτές και του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ (βλέπε σχετικό σύνδεσμο: εδώ), αποφασίστηκε από το σκακιστικό τμήμα της ομάδας να γίνουν κάποιες ώρες προπονητικών μαθημάτων από το GM Γιάννη Νικολαϊδη για την σκακιστική ενίσχυση των παιδιών του συλλόγου;
Εάν ναι, γιατί αυτό απεκρύβει επιμελώς από 2 παιδιά  - ένα αγόρι και ένα κορίτσι - (σε βάρος φυσικά του συμφέροντος των παιδιών και της ομάδας) τα οποία περιλαμβανόντουσαν στην σύνθεση και δεν ειδοποιήθηκαν για να προπονηθούν και αυτά; 

Τα παιδιά αυτά πήραν μέρος με τα χρώματα της ομάδας (απροπόνητα) στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής τον Ιούλιο στο Περιστέρι, το μεν αγόρι στην 12η σκακιέρα σε 3 από τους 7 αγώνες (είχε πάρει μέρος και στα προκριματικά της Α΄Εθνικής την άνοιξη σε 2 αγώνες), και το κορίτσι σε όλους (και στους 7) τους αγώνες στην 7η και 8η σκακιέρα.

Έχετε δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε οποιοδήποτε τομέα του αθλητισμού; 
Υπάρχει καθόλου τσίπα και ευθιξία και μπορεί να ευαρεστηθεί όπως μας απαντήσει ο "αρμόδιος";


Ερώτηση 4
(Προς τους σκακιστές και προς τους γονείς των παιδιών του σκακιστικού τμήματος)

Εσείς ή τα δικά σας παιδιά θα θέλατε να έρθετε ποτέ αντιμέτωποι με τέτοια ή παρόμοια συμπεριφορά; Δεν νομίζετε ότι ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά σας, ούτε κανείς άλλος δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά; Μήπως πιστεύετε ότι το θέμα δεν σας αφορά και ότι θα τελικά εσείς τη "γλυτώσετε" μη ερχόμενοι στο μέλλον σε παρόμοια θέση; Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι εδώ και περίπου 10 ημέρες υπάρχει σιγή ιχθύος από τους καταγγελόμενους σε αυτά τα σοβαρά ηθικά ζητήματα, στους οποίους επί κάποιες ώρες την εβδομάδα  εμπιστεύεστε τα παιδιά σας;
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι το σκακιστικό τμήμα του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ είμαστε εμείς και τα παιδιά μας. Χωρίς εμάς, και πέρα από εμάς, και αφήνοντας άλλους ανεξέλεγκτα να ενεργούν για  λογαριασμό μας, δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτε το ουσιαστικό.
Εάν λοιπόν πιστεύετε ότι δεν πρέπει ποτέ να έρθετε σε παρόμοια θέση, εάν θεωρείτε ότι τέτοιες ενέργειες είναι κατακριτέες και απαράδεκτες, εάν η αξιοπρέπεια είναι ψηλά στις προτεραιότητές σας, αντιδράστε και απομονώστε τους παραβάτες.
Τον τρόπο θα τον βρεί ο καθένας μόνος του, πιστεύω πάντα μέσα στα πλαίσια της κοσμιότητας και της καλής συμπεριφοράς. Πολλές φορές και ένα απλό σχόλιο έχει τη σημασία του.
Είδατε που καταντήσαμε ως χώρα ανεχόμενοι επί δεκαετίες τους "υβριστές". Στο τέλος - όπως πάντα συμβαίνει - εσείς θα πληρώνετε τον λογαριασμό, εάν αδρανείτε, εάν δεν κάνετε αυτό που σας υπαγορεύει η συνείδησή σας, εάν εν τέλει δεν κάνετε το αυτονόητο. Πέρα από την κούρασή του καθενός και το καθημερινό κυνήγι της ζωής, πιστεύω ότι για τέτοια ζητήματα που αφορούν τα παιδιά μας καλό είναι να αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα.
Κάθε πράγμα και ενέργεια θα πρέπει να γίνεται στο καιρό της. Μετά θα μετανοιώνετε - γιατί το αφήσατε και αυτό να περάσει - αλλά θα είναι αργά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥ.
ΚΑΤΑΠΙΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ είπε...

Είναι αλήθεια ότι προβληματίστηκα εάν θα το δημοσιοποιούσα. Κάποτε όμως ο κόμπος φθάνει στο χτένι.
Το ότι δεν υπήρξε σχόλιο αντίδρασης δεν είναι δικό μου θέμα. Απλώς δεν μου εστάλη τίποτε.