Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ

Επειδή με τα καλοκαιρινά σκακιστικά τουρνουά το ξεχάσαμε:
Τον περασμένο Ιούλιο έκλεισαν 30 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση ανθρώπου στον φυσικό δορυφόρο της γής. Ένα σημαντικότατο γεγονός για την ανθρωπότητα άν όχι μέχρι σήμερα με απτά οφέλη για την ζωή του καθημερινού ανθρώπου, τουλάχιστον για τον συμβολισμό που το εγχείρημα περικλείει και για τις προοπτικές που υπονοεί.
Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι είναι ο Neil Armstrong, ο κυβερνήτης του αμερικανικού διαστημοπλοίου ΑΠΟΛΛΩΝ 11 (APOLLO 11), που με την σεληνάκατό του έφθασε στην σελήνη στις 16 Ιουλίου 1969, προσεληνώθηκε, περπάτησε στο έδαφός της μαζί με το άλλο μέλος της αποστολής τον Edwin Aldrin, και, τελικά αφού επέστρεψαν (εκτοξευθέντες με μέρος της σεληνακάτου) στο διαστημόπλοιό τους το οποίο παρέμενε σε τροχιά γύρω από τη σελήνη, συνάντησαν τον τρίτο σε τροχιά αστροναύτη Michael Collins , και ακολούθως επέστρεψαν σώοι στην γή.
Σαν χθές θυμάμαι που το παρακολούθησα "ζωντανά" στη (ασπρόμαυρη) τηλεόραση ενός γείτονα (του μακαρίτη κυρ Μιχάλη), καθότι δεν είχαμε αγοράσει ακόμη τηλεόραση.

Δείτε το πρώτο ντοκουμέντο του γεγονότος: