Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

KORCHNOI-SPASSKY



Δύο από τους πιο θρυλικούς σκακιστές συναντώνται σε αγώνα 8-παρτίδων στην πόλη Ελίστα της Καλμουχίας, για να εορταστεί η 4οοή επέτειος της ένωσης ανάμεσα στην Καλμουχία και στην Ρωσία.

Πρίν από την έναρξη των συνατήσεών τους στη Ελίστα, είχαν δώσει 69 αγώνες μεταξύ τους (ανάμεσα στο 1955 και στο 2005) από τις οποίες 22 αναδείχθηκε νικητής ο KORCHNOI, 14 ο SPASSKY και 33 ισοπαλίες.

Ενδεικτικό των χαρακτήρων των δύο παικτών είναι το περιστατικό της πρώτης ημέρας: Ο KORCHNOI, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ήταν στο Λονδίνο για δύο επιδείξεις σιμουλτανέ, αποκλέισθηκε στη Μόσχα λόγω χιονοθύελλας και έφθασε στην πρωτεύουσα της Καλμουχίας με καθυστέρηση (μόλις που πρόλαβε την τελετή έναρξης) και κατάκοπος. Ο SPASSKY, με την ευγένεια που τον διακρίνει, πρότεινε στους διοργανωτές να μην αρχίσει η πρώτη παρτίδα την προκαθορισμένη ημερομηνία και να μειωθεί ο αριθμόε των παρτίδων σε 6 ώστε να δοθεί χρόνος στον αντίπαλό του για ανάπαυση. ο Μαχητής όμως KORCHNOI αρνήθηκε την προσφορά, ζήτησε να παίξει και νίκησε!

Δείτε την παρτίδα του πρώτου γύρου όπου ο 78-χρονος KORCHNOI (φιναλίστ για 9ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής) νίκησε τον 72-χρονο SPASSKY (10ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής).