Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ


Περισσότερα από 1000 από τα διασημότερα έργα τέχνης παγκοσμίως. Δεκαεπτά μουσεία. 385 αίθουσες έκθεσης. 486 καλλιτέχνες. Oλα, έρχονται στο σπίτι σας για να τα απολαύσετε με την άνεσή σας, αφιερώνοντας όσο χρόνο θέλετε κάθε φορά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή...Ο λόγος για το φιλόδοξο εγχείρημα της Google, το www.googleartproject.com που σας...επιτρέπει να "μπείτε" κυριολεκτικά μέσα σε 1061 (για την ώρα) έργα, τα οποια σας προσφέρονται με εντυπωσιακή λεπτομέρεια εστίασης που φτάνουν σε κάθε ξεχωριστή πινελιά του ζωγράφου.

Περιηγηθείτε διαδικτυακά μέσα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου με την βοήθεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η google για την πλοήγηση στο εσωτερικό κλειστών χώρων. Με την τεχνολογία αυτή θα έχετε την αίσθηση ότι περπατάτε στο μουσείο και μελετάτε τα εκθέματα από απόσταση ...αναπνοής.

Προς το παρόν οι online ξεναγήσεις αφορούν συνεργαζόμενα μουσεία από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ολλανδία και τη Ρωσία, αλλά φιλοδοξία του προγράμματος είναι η λίστα αυτή να αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός.

Βέβαια, οι φωτογραφίες των έργων που θα μπορείτε να απολαύσετε παραμένουν πνευματική ιδιοκτησία του κάθε μουσείου και ενδέχεται μάλιστα να υπάρχουν σε αυτές -εσκεμμένα- κάποια θολά σημεία, προκειμένου να δυσαιραίνονται οι προσπάθειες αναπαραγωγής τους.

Το εξαιρετικό είναι πως κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει την προσωπική του αίθουσα εκθεμάτων, με τα αγαπημένα του από κάθε μουσείο και να μοιραστεί την "γκαλερί" του με φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Φανταστείτε δηλαδή την καταδική σας αίθουσα με τα έργα που λατρεύετε, μια online όαση που θα μπορείτε να επισκέπτεστε όσο συχνά θέλετε και να ανανεώνετε τα εκθέματά της.

Στα συν του προγράμματος συγκαταλέγονται ακόμα η άρτια οργάνωση των εκθεμάτων κάθε μουσείου (μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με βάση το έργο, τον καλλιτέχνη ή το μουσείο), ενώ ακόμα μπορείτε να ενημερωθείτε με audio υλικό για στοιχεία που αφορούν το κάθε έργο, αλλά και τον δημιουργό του. Επίσης έχετε την δυνατότητα, εκτός από την οπτικοακουστική ξενάγηση, να δείτε και βίντεο από το YouTube που φτιάχνουν τα ίδια τα μουσεία για τα έργα των συλλογών τους.

Για να δώσουμε ένα σημείο αναφοράς, τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκτείνονται από τη "Γέννηση της Αφροδίτης" του Botticelli, φτάνουν μέχρι το No Woman, No Cry του Chris Ofili, περιλαμβάνουν μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Cezanne, ενώ θα δείτε ακόμα τις οροφές των Βερσαλλιών, χαρακτηριστικούς ναούς της αρχαίας Αιγύπτου, έργα του Rembrandt, του Βαν Γκογκ, και πολλά πολλά ακόμα.

Για αρχή, κάθε ένα από τα συνεργαζόμενα μουσεία διάλεξαν ένα μόνο έργο που φωτογραφήθηκε και σας προσφέρεται σε εξαιρετική λεπτομέρεια. Με τεχνολογία φωτογραφίας super high resolution (ή αλλιώς «gigapixel»), μπορείτε κυριολεκτικά να "βυθιστείτε" μέσα σε κάθε έργο αφού απαρτίζεται από σχεδόν 7 δισεκατομμύρια pixel! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως σας δίνεται η δυνατότητα να μελετήσετε λεπτομέρειες που ακόμα και αν επισκεπτόσασταν το μουσείο δεν θα μπορούσατε να δείτε από κοντά.

Ο κατάλογος με τα έργα που μπορείτε να μελετήσετε με λεπτομέρεια 7 δισεκατομμύρια pixel:
► Alte Nationalgalerie In the Conservatory, Edouard Manet (1878-1879)
► Freer Gallery of Art, Smithsonian The Princess from the Land of Porcelain, James McNeill Whistler (1863-1865)
► The Frick Collection St Francis in the Desert, Giovanni Bellini (started around 1480)
► Gemäldegalerie The Merchant Georg Gisze, Hans Holbein the Younger (1497 - 1562)
► Museum Kampa The Cathedral, František Kupka (1912-1913)
► The Metropolitan Museum of Art The Harvesters, Pieter Bruegel the Elder (1565)
► MoMA, The Museum of Modern Art The Starry Night, Vincent van Gogh (1889)
► Museo Reina Sofia The Bottle of Anís del Mono, Juan Gris (1914)
► Museo Thyssen - Bornemisza Young Knight in a Landscape, Vittore Capaccio (1510)
► National Gallery The Ambassadors, Hans the Younger Holbein (1533)
► Palace of Versailles Marie-Antoinette de Lorraine-Habsbourg, Queen of France, and her children, Louise Elisabeth Vigée-Lebrun (1787)
► Rijksmuseum Night Watch, Rembrandt Harmensz. van Rijn (1642)
► The State Hermitage Museum Return of the Prodigal Son, Rembrandt Harmensz van Rijn (1663-1665)
► State Tretyakov Gallery The Apparition of Christ to the People (The Apparition of the Messiah), Aleksander Ivanov (1837-1857)
► Tate No Woman, No Cry, Chris Ofili (1998)
► Uffizi Gallery The Birth of Venus, Sandro Botticelli (1483-1485)
► Van Gogh Museum The Bedroom, Vincent van Gogh (1888)

Η λίστα με τα 17 Μουσεία που συμμετέχουν στο Google Art Project:
► Alte Nationalgalerie, Βερολίνο, Γερμανία
► Freer Gallery of Art, Smithsonian, Ουάσινγκτον DC, Η.Π.Α
► The Frick Collection, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α
► Gemäldegalerie, Βερολίνο, Γερμανία
► The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α
► MoMA, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α
► Μουσείο Reina Sofia, Μαδρίτη, Ισπανία
► Μουσείο Thyssen - Bornemisza, Μαδρίτη, Ισπανία
► Μουσείο Kampa, Πράγα, Τσεχία
► National Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
► Βερσαλλίες, Γαλλία
► Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία
► Μουσείο Ερμιτάζ, Αγ. Πετρούπολη, Ρωσία
► State Tretyakov Gallery, Μόσχα, Ρωσία
► Tate, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
► Uffizi, Φλωρεντία, Ιταλία
► Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Σημείωση: Το ιστολόγιο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αναρτήσει το link σε μόνιμη ανάρτηση στην κατηγορία "ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ"(δεξιά στην σελίδα), ώστε να σας δώσει την δυνατότητα εύκολα και όποτε έχετε λίγο χρόνο (και 5' τη φορά είναι αρκετά) να περιηγείσθε στους χώρους των Μουσείων ή σε συγκεκριμένα έργα τέχνης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: