Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ

 


1. Φινάλε με ελαφρά κομμάτια

Η στρατηγική στα φινάλε είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα που ο σκακιστής θα πρέπει να κατέχει. Χωρίς την ικανότητα να παίζει κάποιος σωστά στα φινάλε, ποτέ δεν θα γίνει ισχυρός σκακιστής.
Σε αυτή την ανάρτησηση θα διερευνηθεί μεταξύ των άλλων πώς τα ελαφρά κομμάτια και τα εναπομένοντα πιόνια θαπρέπει να εκτιμούνται στα φινάλε.Τα ελαφρά κομμάτια και οι πιονοδομές έχουν τόσο ομοιότητες όσο και σημαντικές διαφορές συγκρίνοντας το μέσο του παιχνιδιού με το φινάλε. Στην μέση του παιχνιδιού συνήθως οι πιονοδομές πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν φράγματα έτσι ώστε να εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση στους αντιπάλους αξιωματικούς. Στα φινάλε αντίθετα θα πρέπει τα πιόνια να τοποθετούνται σε αντίθετο χρώμα από αυτό του αντιπάλου αξιωματικού έτσι ώστε να μην μπορούν να δεχθούν επίθεση από αυτόν. Και εάν ο αντίπαλος αξιωματικός δεν μπορεί να απειλήσει τα πιόνια σας τότε στην φάση αυτή του φινάλε είναι σχεδόν απασφαλισμένος.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ληφθεί υπ' όψην είναι εάν υπάρχουν πιόνια και στις δύο πλευρές της σκακιέρας. Εάν ναι τότε συνήθως είναι ισχυρότερος ο αξιωματικός από τον (αντίπαλο) ίππο, εάνόμως δεν υπάρχουν καισ τις δύο πλευρές τότε ο ίπποσ δείχνει να είναι ισχυρότερος. Και αυτό διότι ο ίππος μπορεί να επιτεθεί/αμυνθεί έναντι σε κάθε τετράγωνο μιας πλευράς σχετικά εύκολα, αλλά δεν μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα από την μια πλευρά της σκακιέρας στη άλλη.

Σχετικό είναι το video που ακολουθεί:

1 σχόλιο:

Papaveri είπε...

Η θυσία του Αξιωματικού στο "θ7" είναι γνωστή απο το χειρόγραφο του Greco,1619, όπως το αναφέρης και όχι όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα "Το Αλογάκι",1600, ίσως εκ παραδρομής.
"Η Θυσία του Γκρέκο (ή κλασική θυσία του Αξιωματικού στο θ7 ή Ελληνικό Δώρο), είναι η αρχαιότερη καταγεγραμμένη σκακιστική θυσία κατά του Βασιλιά που έκανε μικρό ροκέ. Οι πρώτες παρτίδες που παρουσιάζουν αυτή τη θυσία μας έρχονται από τα 1600 γραμμένες από τον Ιταλό σκακιστή Γκρέκο (μάλλον Ελληνικής καταγωγής!)."